lördag 21 maj 2011

Rekordmånga tomma lokaler med borgarnas vårdslösa politik

Den borgerliga kommunledningens (M, FP, KD, C, MP) högerpolitik i Haninge märks inte bara på hur service, kultur, fritid, skola och omsorg försämras. Nu ser vi hur dessa kortsiktiga nedskärningar på viktig verksamhet skapar nya hål i kommunens plånbok. Kostnaderna för tomma lokaler ökar markant.

Borgarnas åtgärd mot detta, att höja hyran för all kommunal verksamhet med 2 procent, stryper verksamheten ytterligare. Men inte ens det räcker för att täcka kostnaden för de tomma lokalerna. Lokalbanken som administrerar de tomma lokalerna beräknas i år göra ett underskott på fem miljoner kronor, med stor risk för ännu större underskott längre fram.

Rättvisepartiet Socialisterna varnade för detta när borgarna beslöt att lägga ner Jordbromalmsskolan. Jordbro behöver sitt högstadium och några nedskärningar behövs inte då kommunen samlat stora överskott varje år och har idag över 1000 miljoner kronor i samlat överskott.

Men en nedläggning innebar ingen besparing. Borgarna vägrade beräkna kostnaderna för nedläggningen innan de tvingade igenom beslutet, trots att kommunfullmäktige beslutat att så skulle ske i enlighet med oppositionens krav. Till hösten kommer Jordbros elever stå utan högstadium. Men paradoxalt nog kommer haningeborna få betala för de tomma lokalerna i en oöverskådlig framtid.

Vårdslösheten är en röd tråd i borgarnas styre av Haninge. När Klockarbergsskolan behövde nya lokaler för flera år sedan, valde borgarna inte att bygga nya på en gång, utan istället att asfaltera över barnens fotbollsplan i Brandbergen för att ställa baracker där; trista och deprimerande moduler för skolundervisning. Den dyraste av alla lösningar! Det skulle dröja flera år av dåliga och dyra skollokaler (och avsaknad av fotbollsplan) innan något hände. Nu byggs en fotbollsplan på samma plats den förra stod på, i enlighet med det vi krävt. Men p g a borgarna till en enorm kostnad.

Haninge kommun tillämpar idag internhyra vilket innebär att kommunens verksamhet får en lägre hyra om de ställer av lokaler. Naturligtvis ska skolor inte betala för lokaler de inte använder. Men den svältkur skolan upplever gör att lokaler ställs av trots att de behövs. Detta har lett till att vissa lokaler är överfulla medan lokalen bredvid står alldeles tom.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att skolor ska få använda så mycket lokaler de behöver för att säkerställa kvaliteten i undervisningen, ett maxantal på 20 elever per klass och tillhandahålla bra och rymliga elevutymmen. Om det ändå finns tomma lokaler under en period ska skolan naturligtvis inte behöva betala för dem. Andra kommunala verksamheter eller föreningslivet borde få nyttja dem då. Det behövs kortare och flexibla hyreskontrakt, men inte för att skära ner utan för att bättre organisera kommunens lokaler så att de inte står tomma.

Rättvisepartiet Socialisterna anser att lokallösningar måste vara långsiktiga. Det är inte försvarbart att t ex lägga ner skolor bara för att elevkullarna minskar under en tid. Låt istället klasserna bli mindre. Dessutom kommer elevkullarna åter öka längre fram och då krävs ännu större investeringskostnader i de lokaler borgarna ställt av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.