tisdag 17 maj 2011

Krönika: Moderata chipspartiet

Högerstyret i Stockholms läns landsting är både privatiserings- och avgiftshöjarextremister. Nyligen beslöt man att höja SL-kortet (30-dagarskortet för kollektivtrafiken) med 100 kronor från den 1 september. Höjning en från 690 kronor till 790 kronor, var bara ”vad tre chipspåsar kostade”, menade det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl och rekommenderade de som inte hade råd att vända sig ”till socialtjänsten”. Att SL-kortet inte ingår i socialbidragsnormen i det moderatstyrda Stockholm stad visste han uppenbarligen inte.
Efteråt fick ”chips-Tobbe”, som han snabbt döptes till, äta upp sitt uttalande. Snart var det dags för operation bortförklaring. ”Jag försökte bara vara rolig”, sa han till Expressen. Hur många trodde han skrattade åt detta påstådda rolighetsförsök. Moderaternas sinne för humor är minst sagt underligt.
Den moderata arrogansen stannar inte med att devalvera en hundralapp till tre chipspåsar, utan också med att han sa att alla har råd med höjningen efter Rosdahl ansåg sig ha råd. ”Det är orimligt om inte SL-kortet kostade lite mer. Jag har själv fått lite mer i plånboken”,  lät han yttra när det nya budgetförslaget presenterades i förra veckan.
Rosdahl har årsinkomst på drygt 1,1 miljoner kronor. Det är mer än fem gånger så mycket som medelinkomsten i exempelvis Jordbro (Haninge) eller Tensta och Rinkeby i norra Stockholm. Rosdahl har tjänat ungefär 50 000 kronor på högerregeringens alla skattesänkningar sedan 2006. Så visst han har råd.
Men han tjänar inte bara mycket, som landstingsråd behöver han inte betala för sitt SL-kort. Han och andra landstingspolitiker åker gratis. Det ska löna sig att vara politiker, åtminstone om politikerna själva får bestämma. Om SL-kortet hade höjts i pris i samma takt som alla andra varor sedan 1991 skulle det idag kosta mindre än 400 kronor, istället för det dubbla. Råna de som åker kollektivt och satsa på vägar. Så kan man sammanfatta den moderata politiken.
När vägavgifter eller trängselskatten infördes i Stockholm var det med motiveringen att pengarna skulle gå till kollektivtrafiken.
Men löften är till för att brytas, menade Moderaterna och valde istället att satsa pengarna från vägavgifterna på Sveriges hittills största motvorvägsprojekt – Förbifart Stockholm.
Av överskottet från trängselskatten går ”huvudparten till Förbifart Stockholm, och 324 miljoner bekostar förbättringar på E 4 mellan Södertälje och Hallunda, Södertörnsleden och E 18 mellan Hjulsta och Kista,... G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting, välkomnar beslutet i ett pressmeddelande”,  rapporterade Dagens Nyheter den 21 januari i år.
Högerstyret i riket och Stockholms län satsar på bilen samtidigt som man avreglerar och privatiserar kollektivtrafik, vård, skola och omsorg. Det blir dyrare och sämre.
Med de senaste höjningarna av patientavgifterna har Stockholms län både landets mest ojämlika vård och den dyraste. Så blev det när Moderaterna skulle skapa ”kvalitativt god hälso- och sjukvård med hög tillgänglighet”.
Per Olsson, Offensivs redaktionssekreterare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.