onsdag 11 maj 2011

Stöd sopgubbarnas strid

Imorse trädde sophämtarnas blockad i kraft. Efter förhandlingarna mellan Transportarbetarförbundet och Bilarbetsgivarna strandat varslade facket om konflikt för 4 300 sophämtare runt om i landet. Blockaden gäller övertidsarbete, nyanställningar och inhyrning.
Sopgubbarna kräver att belastningen begränsas. Tempot har hårdnat år för år som ett resultat av upphandlingarna med färre bilar, sämre hämtförhållanden och mer jobb.
Striden handlar också åter igen om lönesystemet i Stockholm som arbetsgivarna gång på gång velat avskaffa för att chocksänka lönerna. Stockholms sopgubbar har svarat med gemensam kamp och lyckats försvara sin löner. Transport vill nu införa den lönemodell som i dag bara finns i Stockholm i hela landet; en ackord som sätts efter en poänglista med en beslastningsbegränsning.
– De stora företagen försöker sänka våra löner med flera tusen kronor per månad. Men vi är eniga och håller ihop, säger sophämtare Juan Rios när han förklarar vad som krävs för att vinna.
Vi i Rättvisepartiet Socialisterna ger som tidigare fullt stöd åt sopgubbarna. Deras strid och sammanhållning är ett exempel för hela fackföreningsrörelsen.

Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.