torsdag 23 juni 2011

"Den som flyr har inget val"


Igår demonstrerade Asylrörelsen i Stockholm (bl a Etiopiska flyktingföreningen och Rättvisepartiet Socialisterna) i centrala Stockholm. Slagorden ekade genom city: ”Jalla, Jalla, Asylrätt åt alla” och ”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”.
Talade gjorde Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna som belyste den statliga rasismen mot flyktingar. Men också att SD inte behövdes i riksdagen för att regeringen och miljöpartiet redan befäst en avskyvärd invandringspolitik där sju av tio som söker asyl i Sverige skickas tillbaka till länder där dem riskerar att torteras och avrättas.
Ruben Derkert (RS)
Vid riksdagen kom vänsterpartiets talesperson i flyktingfrågor, Christina Höj Larsson, ut och välkomnade demonstranterna. Hon sa att vänsterpartiet och flyktingarna borde enas i frågan om asyl, och att hon skulle föra fram deras talan i riksdagen, och att det är svåra frågor i dessa tider med stängda gränser och deportationer.
Men det handlar inte bara om att driva frågorna i enskilda utskott och parlament och sen säga det ”det var tråkigt att det inte gick igenom”. Rättvisepartiet Socialisterna kommer stå sida vid sida med flyktingarna och kämpa tillsammans med dem tills deras fall omprövats och asylrätten återinförts.
Kampen för rätten till asyl måste upp på dagordningen igen och bli en viktig fråga för vänstern och för att det ska gå igenom behövs en bred massrörelse som den 2005 mot sossarnas deportationer av apatiska barn, som tvingade fram 17 000 uppehållstillstånd i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.