måndag 20 juni 2011

Skattemiljarder göder parasiter

Som bekant slår bankernas vinster ständigt nya rekord. Enbart Swedbank, som räddats av skattebetalarna, gjorde en vinst under första kvartalet i år på 5 miljarder kronor. Det är få kommunbudgetar som är så stora som Swedbanks kvartalsvinst. Halmstad, Sveriges 18:e största kommun med 92 000 invånare, har en årsbudget på drygt 4 miljarder kronor.
De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank tjänade 22 miljarder kronor (plus 58 procent på ett år) under årets första kvartal.
Den summan skulle lätt räcka till att både avskaffa barnfattigdomen och exempelvis nyanställa 10 000 sjuksköterskor på heltid , vilket totalt beräknas kosta 19 miljarder kronor.
Låna upp billigt för att låna ut dyrt, är bankernas affärsidé och ”nu ska vi tjäna mer pengar per kund” lovade Nordeas vd Christian Clausen bankens aktieägare i april.
I fjol tjänade de fyra storbankerna nästan 100 miljarder kronor på sin utlåning räknat på räntenettot. Med räntenetto menas skillnaden mellan vad bankerna tar in i ränta på utlånade pengar och vad bankerna eventuellt betalar sina kunder i form av sparränta.
Även mitt under krisen drog bankerna in vinstmiljarder på sin verksamhet i Sverige. ”Staten gav bankerna gratispengar som de sedan använde för att tjäna ännu mer pengar på sina kunder. Staten, som vid det här tillfället (under krisen 2008-2010) lånade med nära nollränta, skickade med marginal vidare lånen till bankerna som i sin tur lade på sina marginaler som i sin tur drabbade bland annat bolånekunder”, skriver Veckans Affärer, som inte precis är ett antikapitalistiskt språkrör.
I runda tal tjänade bankerna 35-52 miljarder kronor på finansminister Anders Borgs (M) frikostighet med garantier och stöd 2008-2010.
Den stora banksvindeln kan, precis som privatiseringarna, beskrivas som ett skattesubventionerat rån.
Högeralliansens Sverige är inte bara ett av få länder som tillåter privata företag att ta ut skattesubventionerad vinst på vård, skola och omsorg. Många av de bolag som får skattesubventioner har gjort skattesmitning till en sport.
Numera går 30 miljarder skattekronor per år till 16 riskkapitalägda koncerner som tjänar storkovan på vården och omsorgen. Vinstpengar som bolagen sedan, för att slippa skatta, låter rinna ut ur landet. Skattemiljarder till skattesmitare i skatteparadis, kan det bli mer sjukt?
Per Olsson

AB E24 SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.