tisdag 28 juni 2011

"Sverige utvisar, Iran avrättar"Rasool Benavand
Idag demonstrerade asylrörelsen utanför riksdagen för att stoppa utvisningen av Sanan Ashrafi till Iran där han p g a sin kamp mot diktaturen riskerar avrättning (läs mer om bakgrunden här). "Sverige utvisar, Iran avrättar" ropades när demonstrationen marscherade genom stan.

– Migrationsverket ifrågasätter inte att han varit politiskt aktiv mot diktaturen; de ifrågasätter inte att han fängslats; de ifrågasätter inte tortyrmärkena på hans kropp; men de säger att det varit på en 'låg nivå' och därför kan han tydligen utvisas, sa Rasool Banavand från Iranska flyktingars riksorganisation när han polemiserade mot beslutets orimliga resonemang.

Anders Finström
– Som vi alla vet är tortyr och dödsstraff enligt svensk lag olagligt. Hur kan Sverige då agera som bödel, frågade talaren Anders Finström, bussförare och initiativtagare till facebook-gruppen "Vi kräver en mycket humanare flykting- och migrationspolitik" med tusentals medlemmar.

– Förra året dömdes Sverige av EU:s domstol för mänskliga rättigheter i Strasbourg för att de utvisade en politisk flykting – trots starka och bevisade asylskäl – till Iran där han torterades. I Sanans fall är asylskälen ännu starkare, inte minst p g a hans medlemskap i Irans arbetarkommunistiska parti - Hekmatist, där flera andra avrättats av regimen. Men vi kan stoppa utvisningen av Sanan på samma sätt som utvisningen av Marzieh Kamangar och Mohammad Sirvan Forotan (läs mer här) stoppades tidigare i år, uppmanade Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge. Han föreslog demonstration vid förvaret, maximal press mot beslutsfattarna och mänsklig blockad om de vägrar backa.
Mattias Bernhardsson

Demonstrationen beslöt att samla till nästa protest 20.00 vid flyktingförvaret i Märsta nu på torsdag. 

1 kommentar:

  1. jag vill tacka er svenska som brinner för mänskligheten och rättvisa! Tack er alla som var på demonstrationen och ni som hade Sanan Ashrafi i eran tankar <3
    Nasi Payghambarian

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.