onsdag 7 november 2012

Byggelever i Haninge jobbar hungriga

Får 30 kr per dag att äta för under praktik

Marcus Alm
När Bygg- och anläggningseleverna på Fredriks yrkesgymnasium i Handen är ute på praktik är det många som inte får i sig tillräckligt med mat. För de elever som är ute på praktik under fyra-veckor-omgångar, under totalt 4-5 månader under året, blir den låga matersättningen på 30 kr om dagen extra kännbar.

- Att jobba på byggen är fysiskt krävande. När man jobbar 8 timmar från 07.00 till 16.00 behöver man en stadig frukost, en ordentlig riktig lunch och något mer senare. 30 kr räcker till 3 cheeseburgare, efter ett litet tag är man hungrigare än vad man var innan, konstaterar Fredriks elevrådsordförande Marcus Alm.

Marcus går tredje året på yrkesgymnasiet, är trött på vad den låga ersättningen innebär för elever på byggena och vill se förändring.
- När de andra byggarbetarna går på lunch har man inte råd att hänga med. Man hamnar lite utanför och får inte tid att prata med de erfarna. Det blir ingen gemenskap med kamraterna. Istället för en lunch i en mer stressfri miljö blir man kvar på det högljudda bygget. Matlåda funkar inte alltid, speciellt när det saknas matbodar med uppvärmningsmöjligheter. Det blir ofta mackor istället. Det står man sig inte på, berättar Marcus. 

Det är skillnad på att sitta inne och läsa och att vara ute och jobba. Ändå får t ex juridik- och ekonomielever på Värmdö gymnasium 50 kr om dagen. En matersättning på 30 kr per dag är dock inte ovanliga på gymnasier som t ex saknar egen matsal. Men det är inte tillräckligt i något fall. 
Rättvisepartiet Socialisterna anser att ingen ersättning ska understiga priset för en dagens lunch, oavsett program. Ingen skräpmat eller mackor kan ersätta en stadig och näringsrik måltid vilka alla elever behöver.
Rättvisepartiet Socialisterna anser att alla skolor ska ha en skolrestaurant. Skolor som Fredrik, som har egen skolrestaurant, måste däremot se till att elever på praktik får en ordentlig ersättning.
Vi anser också facket måste ställa krav på byggbolagen att se till att det på deras byggarbetsplatser ska finnas bullerfria matsalar med uppvärmningsmöjligheter.

Eleverna förbereder en kampanj och Rättvisepartiet Socialisterna kommer ta upp frågan på måndgens kommunfullmäktigemöte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.