torsdag 29 november 2012

Tortyrskandalen: Fares Mahmud är tillbaka i Sverige

Azad Qamişloki och Fares Mahmud
Demokratiaktivisten Fares Mahmud, som utvisades till fängelse och tortyr i Syrien för ett år sedan, är nu tillbaka i Sverige.
Asylrörelsen i Stockholm, vars aktivister försökte stoppa deportationen på Arlanda den 8 november 2011, avslöjade bara dagarna senare att Fares fängslats och lobbade hårt i medierna att alla utvisningar till Syrien skulle stoppas. Så skedde också i januari. Fares var den sista att tvångsutvisas.

I augusti lyckades Fares kontakta Asylrörelsen i Stockholm efter att ha fritagits av rebeller. Aftonbladet återgav Fares berättelse om tortyren och Asylrörelsen i Stockholm krävde att svenska UD skulle agera och ordna så att Fares kunde ta sig tillbaka till Sverige. Det gjorde de inte. Han lyckades ta sig tillbaka ändå.

- Det har inte sjunkit in än. Jag tror nästan inte att jag är tillbaka i Sverige, säger Fares Mahmud när han träffar Azad Qamişloki och Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen Stockholm.

Men utvisningsbeslutet gäller fortfarande. Fares känner är orolig att skickas tillbaka:
- Jag har ingen framtid att tänka på förrän jag känner mig trygg, säger Fares.

Han har sett och erfarit mycket hemskheter. Han har svårt att koncentrera sig och ibland är han "borta ett tag".
- Jag sover en hel del på dagarna. På natten är det jättesvårt, berättar Fares.

Asylrörelsen i Stockholm behöver nu samla in pengar för att se till att Fares Mahmud får den rättsliga hjälp som kommer att krävas för att vinna permanent uppehållstillstånd och upprättelse mot de myndigheter som utvisade honom till fängelse och tortyr:
- Fares Mahmud kommer att representeras av Lewis & Partners Advokatbyrå AB. De kommer att hantera både asylärendet och eventuella skadeståndskrav, meddelar Mattias Bernhardsson.

Bidrag till Fares Mahmuds rättsliga kostnader kan göras till Asylrörelsen Stockholm, bg 813-1674

Läs också:
> Pressmeddelandet om tortyravslöjandet (aug 2012)
> Tortyravslöjandet i Aftonbladet (aug 2012)
> Anmälan till FN:s tortyrkommittee (aug 2012)
> Avslöjande att Fares fängslats i Syrien, Sveriges Radio med Mattias Bernhardsson (nov 2011)
> Stoppa alla utvisningar till Syrien, Sveriges Radio med Mattias Bernhardsson (nov 2011)
> Syriska agenter hotar aktivister på Arlanda när de försöker stoppa utvisningen av Fares (nov 2011)

FAKTA Asylrörelsen i Stockholm
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, 'Varken hora eller kuvad', Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister.
> Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 13 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien.

Stormöte med Asylrörelsen i Stockholm. Till facebook-eventet:
Eventet för stormötet 2 december

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.