onsdag 14 november 2012

Polisen jagar fler flyktingar istället för att lösa brott

I marginalen
Av Per Olsson

Svensk polis avvisar allt fler personer som nekats asyl. Men det räcker inte, enligt rikspolischefen Bengt Svenson. Han vill se fler och snabbare avvisningar för att frigöra förläggningsplatser för nya asylsökande. Det skrev Sydsvenskan under den gångna helgen.

Trots ett rekord i avvisningar och trots att polisen enbart i Skåne genomfört 500 avvisningar hittills i år (25 procent fler än i fjol) vill polischefen att avvisningar får ännu högre prioritet. I ett brev till landets 21 länspolischefer kräver han att verkställighetsärenden ska gå före allt annat. I polischef Bengt Svensson har SD-chefen Jimmie Åkesson uppenbarligen en frände.

Avvisningarna är lika dyra som omänskliga. Enligt Sydsvenskan har svensk polis ”hittills i år medverkat i ett femtontal flygningar som bekostats av Frontex, som är EU:s gränsbevakningsbyrå i Warszawa. Flygningarna har gått till Georgien, Kosovo, Nigeria, Serbien och Uzbekistan. Flera plan har mellanlandat på Sturup. Därutöver har svensk polis genomfört fem egna chartrade flygningar till Irak”.
Som om inte det vore nog ska polisen, om chefen får som han vill och det brukar han, sikta in sig på att främst utvisa ännu fler till krigets Afghanistan. Hittills i år har minst 40 flyktingar skickats tillbaka till Afghanistan.
Även FN har kritiserat Sverige för att man tvångsutvisar flyktingar till Af­ghanistan. I våras fälldes Sverige (läs politiker och myndigheter) av FN:s människorättskommitté för att ha utvisat en afghansk författare, trots att han hotades av tortyr och dödsstraff.
Men vad bryr sig en polischef om det. Fler avvisningar till exempelvis Af­ghanistan är detsamma som att skriva ut fler dödsdomar.

Polisen i övrigt blir allt sämre på att klara upp verkliga brott. Efter att ha marknadsanpassats och köpt de inhyrda konsulternas recept om ”resultatstyrning à la näringslivet” har det bara gått utför.
Trots fler poliser och större anslag ökar inte antalet uppklarade brott, utan allt fler poliser löser färre brott (räknat per polis) och allt fler anmälningar skrivs av. Istället för att bekämpa brott ska fler poliser och mer pengar spenderas på att jaga och utvisa flyktingar. Det säger väl allt om dagens omänskliga flyktingpolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.