söndag 3 februari 2013

Lika bisarrt som dyrt

I marginalen
Av Per Olsson

Kristdemokraternas väljarskara är som bekant en krympande grupp och om det var val idag skulle KD hamna utanför riksdagen. Det skulle partiet ha gjort redan 2010 om det inte räddades kvar av borgerliga taktikröster, (kyrkobroder 4 %).
Men för att kunna råda bot på väljarflykten har KD med Göran Hägglund i spetsen beslutat sig för att ”prata med väljarna”.
Det var bara något år sedan som KD-ledaren Göran Hägglund skröt om alla samtal han haft med ”verklighetens folk”. Finns det också ett ”overklighetens folk”?
Av alla samtal blev det färre väljare, så om KD och Göran Hägglund fortsätter blir det en jakt mot nollpunkten, vilket är gott så.

Apropå ”verklighetens folk” så finns det några som lever i alldeles speciell verklighet och det är den exklusiva skaran superrika.
Det är en grupp som ser till att hjulen snurrar i åtminstone en bransch – den globala lyxindustrin.
I DN:s påkostade bilaga Världen, nr 25 • feb-mars 2013 skildrar man de superrikas lyxindustri.
Det är en bisarr läsning som bland annat bjuder på kragstärkare i massivt guld. Det handlar inte bara om en onödig, obekväm sak, utan dessutom märker ingen att man bär en guldklimp bakom kragen.
– Men ägarna själva vet att det är massivt guld. Det räcker för dem, intygar försäljaren som helt i onödan upplyser om att kunderna ”bara är miljardärer”. Bara och bara...

Att det kostar står klart, men smakar det också? Det är frågan om man studerar listan över världens dyraste, påstådda, läckerheter och öl på flaska.
Tre glasskulor serverade i kristallglas med ett flarn i äkta guld (23 karat), som ska gå att äta. Vad det kostar? Drygt 6 300 kronor, eller 2 100 kronor per kula, men då får man ju ett guldflarn på köpet.
Eller vad sägs om en chokladpralin för 1 600 kronor, fylld med fransk tryffel och blir du törstig kan man köpa världens dyraste, tillika starkaste öl (55 procents alkoholhalt), till ett pris av 5 700 kronor per flaska.
Flaskan täcks av ett smaklöst fodral i form av en uppstoppad ekorre eller hermelin.
Absurt, men sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.