tisdag 5 februari 2013

RS avslöjar: Bara 3 av 16 privata hemtjänstföretag i Haninge har kollektivavtal

RS granskning visar vägran att teckna kollektivavtal och fusk med anställda på  
f-skattsedel • "Inga problem" svarar Äldrenämndens ordförande
- - - - - -
SvD SvD2 Skå

Sanna Tefke (RS)
Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) utfrågade under gårdagens kommunfullmäktige Äldrenämndens ordförande Martin Lundqvist, Folkpartiet (FP) om villkoren för anställda inom privat hemtjänst:
- Det står mycket i våra upphandlingsdokument om att garantera brukarnas trygghet och villkor. Men jag kan inte hitta lika mycket för personalens trygghet och villkor. En grundläggande faktor för detta är att det finns kollektivavtal. Innan jul kom det fram att 50 procent av de tillfrågade hemtjänstföretagen i Stockholm saknade kollektivavtal. Jag har nu kollat upp läget i Haninge och det visade sig vara ännu värre. I Haninge bedrivs 35 procent av hemtjänsten privat. 9 av 32 godkända LOV-företag har kollektivavtal. Av de 16 LOV-företagen som har brukare i kommunen  har bara 3 kollektivavtal. Av de 8 som har fler än 5 brukare har endast 1 kollektivavtal och 2 har dessutom alla sina anställda på f-skattesedel. Min fråga är om du ser något problem med detta och vad kommunen gör för att garantera personalens villkor och trygghet, frågade Sanna Tefke (RS).

- Nej, jag ser inga problem med det. Så länge de har bra villkor behöver man inte ha kollektivavtal, svarade Martin Lundqvist (FP).

- Det kan förvisso vara hyfsade villkor även utan avtal, men det är ingen garanti och så är oftast inte fallet. Bara ett exempel från ett utav de större privata företagen här är att man har väldigt många timanställda, och de får bara betalt för den tiden de är inne hos brukarna vilket innebär att de kan jobba 11 timmar om dagen men bara få betalt för 7. Tycker du att det är bra villkor?, replikerade Sanna Tefke (RS).

Martin Lundqvists svar blev att hänvisa till en brukarenkät om nöjdhetsindex med bemötande, vilket han menade skulle vara en bra indikator på även personalens villkor.

Sanna Tefke, som också är fackligt förtoendevald i Kommunal, berättar att i en extern kvalitetsgranskning får bara 1 av 7 privata hemtjänstföretag godkänt på alla tre områden.

Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge inleder nu en större granskning av den privata hemtjänsten med t ex arbetsplatsbesök och kommer också ta upp frågan om förstärkt meddelarfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.