tisdag 5 februari 2013

RS tog strid för ensamkommande flyktingbarn

SD: "Ska vi ta hit fler ensamkommande asylsökande barn för att de riskerar att dö?" 
- - - - - -
AB AB2 AB3 AB4 AB5 Dagen SvD SvD2 SvD3 SvD4
- - - - - -
Igår diskuterade kommunfullmäktige hur många flyktingar och ensamkommande flyktingbarn Haninge kan ta emot under 2013. Kommunstyrelsens förslag var att ta emot sju asylsökande ensamkommande barn (tre fler än 2012) och förbereda platser för 7-20 flyktingar.

- Det är en stor förändring för vår kommun, tyckte Folkpartiets (FP) kommunalråd Peter Olevik Dunder som var nöjd med att ta emot tre fler barn.
- Nu öppnar vi upp ordentligt, sa Yvonne Radestam, Miljöpartiets fd gruppledare som nu gått över till Socialdemokraterna.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) gav en annan verklighetsbild:
- Mer än 60 000 människor har dödats i Syrien och hundratusentals drivits på flykt. Bara under januari flydde 26 500 syriska flyktingar till Jordanien. Till Sverige kom under hela 2012 ca 6 000 flyktingar från Syrien, sa Mattias Bernhardsson (RS).

Mattias Bernhardsson (RS)
Rättvisepartiet Socialisternas tilläggsförslag handlade om att både möjliggöra att ta emot fler flyktingar och samtidigt minska resursslöseri som leder till nedskärningar inom Socialnämnden:
- Haninge kommun tar inte emot några flyktingar från Migrationsverkets anläggningsboende idag. Anledningen till detta sägs vara bristen på lägenheter. Bristen på lägenheter innebär också att vissa familjer anvisas plats på vandrarhem/hotellhem. Boende av den karaktären är inte en bra miljö för barn, särskilt när personer med missbruksproblem nyttjar samma boende. Sådant boende är dessutom väldigt kostsamma för kommunen; 47 000 kr per månad för en familj på åtta enligt ett exempel av Socialnämnden. Vi vill använda Haninge bostäder för att skapa fler riktiga lägenheter - vilket är nödvändigt för att stoppa resurslöseriet på vandrarhem, för att hjälpa fler flyktingar och för att lösa bostadsbristen för alla, särskilt ungdomar, sa Mattias Bernhardsson (RS).

RS menar också att anförskaffandet av fler lägenheter borde ske i dialog med Haninge kvinnojour och deras behov att hjälpa kvinnor som flyr män som slår.

Moderaternas kommunalråd Martina Mossberg (M) menade att RS förslag var "oseriöst". Varken Mossberg eller någon annan ville kommentera användningen av vandrarhem.

Ett annat högerparti, Sverigedemokraterna, menade att sju asylsökande ensamkommande barn var en "massinvandring". De menade att det skedde en "massinvandring" genom anhöriga och att barnen "lurade sig in i Sverige" genom att "ljuga om sin ålder".

RS redogjorde istället för fakta; Att endast 1 200 anhöriginvandrare fick uppehållstillstånd under förra årets elva första månader och att endast 200 av dem faktiskt flyttat hit; Att den största gruppen invandrare (ca 20 procent) är återvändade svenskar (Vill SD avvisa dem?); Att av de 30 000 som sökte asyl under 2011 fick bara 9 000 stanna; Att endast 15 000 flyktingar totalt fick uppehållstillstånd 2011. Den enda ökningen under 2012 har varit från Syrien (från några hundra till ca 6 000).

- SD vill ställa sig i dörren för ett brinnande hus och kräva pass av alla barn som försöker ta sig ut, sa Mattias Bernhardsson (RS).

Sepideh Erfani (S) är själv politisk flykting från Iran och berättade hur det känns att fly över bergen med sina barn, om den ständiga oron för deras liv.

Roland Gustavsson (SD) tog priset:
- Ska vi ta hit fler ensamkommande asylsökande barn för att de riskerar att dö? De dör ju iallafall.... (oklarheter om vad som sades p g a lågt mummel).

SD försöker också skylla nedkärningar på flyktingar. Men vad de aldrig berättar är att det är deras fel att det finns nedskärningar; SD har röstat för alla nedskärningar i skolan, i äldreomsorgen och i Socialnämnden medan RS tagit strid emot.

Efter att kommunstyrelsens förslag att ta emot sju asylsökande ensamkommande barn och förbereda platser för 7-20 flyktingar röstats igenom kom RS tilläggsförslag upp till omröstning.
RS förslag var att undersöka möjligheten att ta emot fler flyktingar; Och att ordna fler lägenheter samt minska användadet av vandrarhem.
3 röstade för (2 RS och 1 M)
24 avstod (mest S, V och MP)
33 röstade mot (mest borgerliga och SD)

Miljöpartiet förklarade att de avstod för att de stödde RS förslag. Då borde de röstat Ja. Avstå är bara ett annat ord för feghet.

- - - - - -
Mer:
> Högerns falska 'antirasim' (Mattias Bernhardsson svarar Expressens Dahlberg)
> Stoppa miljonvinsterna på vård av flyktingbarn
> Så stoppar man en utvisning - Asylrörelsens utbildningshelg i Olso
> Riskerar åtal efter försök att stoppa utvisning
> Utvisning stoppad på Arlanda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.