söndag 10 februari 2013

"Stoppa SD-rasismen"

Foto: Natalia Medina
Igår firade Sverigedemokraterna (SD) 25 år. Men då de inte gärna skyltar om vad som hände för 25 år sen eller om deras historia så gjorde antirasister det istället i en manifestation med 200 deltagare i Stockholm under parollen 'Stoppa SD-rasismen'. Manifestationer genomfördes också på andra håll i landet, t ex Luleå, Sundsvall, Göteborg och Malmö.

Manifestationen inleddes på Slussen och avslutades på Mynttorget vid riksdagen där SD hade presskonferens. Alla kunde ta del av en konstutställning med tidningsutklipp, affischer, texter etc som gick igenom SD:s historia, från att de bildades till idag.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, gjorde en tillbakablick mot SD:s historia och beskrev SD-samlingar med nazister i uniform:
- Det är det här som Sverigedemokraterna i dag firar när de har sitt 25-årsjubileum. De firar också hur de under sina 25 år har deltagit i mordförsök, bränt ner moskéer och deltagit i aktioner tillsammans med Vitt Ariskt Motstånd. 1993, två år innan Åkesson skrev på SD:s medlemskort, greps SDU:s första ordförande Robert Vesterlund tillsammans med två andra med en handgranat på första maj i samband med att Gudrun Schyman skulle tala. Åkesson blev med andra ord inte medlem i något välstädat, lite lagom patriotiskt parti som värnade Sveriges väl. Den nyligen uppmärksammade järnrörshändelsen visar att när media inte ser på så faller masken av igen. Det är vår uppgift att bygga ett alternativ, ett arbetarparti som kämpar mot de nedskärningar och ökade klyftor som skapas i ett samhälle där vinsten går före människan! Vi måste bygga en rörelse som enas i kamp för upprustning av välfärden, mot utvisningar och för asylrätten! En rörelse som avslöjar SD och pressar tillbaka rasismen, sa Lina Rigney Thörnblom.

-  SD röstar med alliansen i nio av tio frågor. De är endast ett till borgerligt parti som gynnas genom att ställa olika grupper mot varandra, sa Helga Wallin från nätverket Studenter mot rasism.

Jim Cederlund från Elevkampanjen fick väldigt bra respons när han använde spoken word för att framföra sin text:
Tänk om folk helt plötsligt kom ihåg hur det gick till när man bilda allt/
Om de fick se bilderna på nazister och skinnskallar/
Om de fick reda på att ni, innan er fåniga blåsippa hade som symbol en känd nazistfackla/
Tänk om folk faktiskt var insatta/
Då skulle det kanske vara slut på det roliga /
Om folk framför ögat fick se allt det störda i er historia/

Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna förklarade bland annat varför högerpolitiker behöver rasismen för att kunna genomdriva sin politik. Han fortsatte med att berätta om de eftergifter de etablerade riksdagspartierna redan gett SD:

- Men så fort de övriga partierna går med på SD:s politik kommer de att trappa upp sina krav, sa Per-Åke Westerlund.

Fenthaun Assefa talade för Etiopiska flyktingföreningen och Asylrörelsen Stockholm.

På Slussen upprädde Rrriotsamba slagverk (Se uppträdandet här) och trubaduren OLAOLA. På Mynttorget uppträdde Street performers, ett nybildat band med Vladimir G, Ariam Laliam och Johnny Holmberg fick Mynttorget att dansa och blev en varm avslutning på en väldigt lyckad manifestation i ett kallt Stockholm.

> Enzo Kozta från RS intervjuas i Expo

Dagens Nyheter
Norrbottens-Kuriren om demonstrationen i Luleå


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.