torsdag 6 juni 2013

6 juni i Stockholm: 500 manifesterade för Flyktingamnesti

Foto: Natalia Medina
Soldaritet och asylkamp på Sergels torg. Istället för att grilla i det fantastiska vädret eller delta i det kungliga firandet på Skansen samlades idag 500 människor på Sergels torg för att kräva allmän flyktingamnesti i en manifestation av Asylrörelsen Stockholm. Det var en landsomfattande protestdag idag med manifestationer runt om i landet (artikel kommer imorgon).

Stämningen var påtaglig när kraven på amnesti ekade och livemusik av bl a folktrubaduren Jan Hammarlund och den afrikanska dansgruppen Wombere varvades mellan talen.


Faryana Ashgari
Foto: Anders Henrikson
- Idag på Sveriges nationaldag, hålls manifestationer för flyktingamnesti i Boden, Sundsvall, Gävle, Stockholm, Göteborg, Borås och Malmö. Asylrörelsen Stockholm kräver inte bara flyktingamnesti – Vi kräver lika rätt till vård, utbildning och svenska kollektivavtal. Och vi menar inte den rätt till vård och utbildning riksdagen beslutat ska gälla från 1 juli – där rätten till vård för vuxna papperslösa är begränsad till det luddiga begreppet ”vård som inte kan anstå”. Vi talar om en rätt att även i praktiken våga besöka vård och skola utan att bli upplockad av polis och skickad ut ur landet.
Det var budskapet från första talaren Faryana Ashgari som talade för nätverket Asylrörelsen Stockholm.

Petri Myllykoski
Foto: Natalia Medina
Petri Myllykoski från Kommunal Nobinatrafiken talade om den fackliga kampen:
- De nya reglerna för arbetskraftsinvndring som Miljöpartiet hjälpte regeringen att få igenom, betydde att makten hamnade hos arbetsgivarna, som nu kan sälja arbetstillstånd och utnyttja arbetare till lägre och sämre villkor. De är i en total beroendeställning till arbetsgivaren. Klagar man går man åka hem. Fackliga organisationer måste få vetorätt för att försäkra att alla får kollektivavtal och bra villkor. En annan viktig facklig fråga är att vägra medverka vid tvångsutvisningar, vi bussförare på Nobinatrafiken har ställt oss bakom ett sådant upprop. Vi uppmana andra, som piloter, kabin- och flygplatspersonal, lastare, flygtekniker m fl att ställa sig bakom uppropet - och vägra medverka i utvisningar.

Mattias Bernhardsson (RS)
Foto: Natalia Medina
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, öppnade sitt tal med starka berättelser från hungerstrejkande barn han mötte i Gävle. Han talade också om nödvändigheten att en flyktingamnesti genomförs tillsammans med en ordentlig utbyggnad av den gemnsamma välfärden, av bostäder och arbete:
- Detta är en kamp som förenar alla som drabbas av dagens sanslösa plundring av vår gemensamma välfärd, som drabbas av diskriminering, lönedumpning, arbetslöshet eller andra knytnävar av samma högerpolitik. Det är samma maktelit, det är samma högerpolitik, det är samma ekonomiska system; Som reser murar mot de skyddsbehövande, som exploaterar migrantarbetare för vinst, som demonterar vår gemensamma välfärd; Och sen skyller ifrån sig på de som har det allra sämst – migranter och flyktingar. De som säger att vi måste våga tala om flyktingmottandets kostader – men sen inte vill diskutera JAS-projektetes kostnader, eller vad bankernas och storföretagens vinster kostar oss. Hur många liv kan räddas om vi avskaffar kungahuset och deras sanslösa festande på våra skattemedel? Men det får man vill inte säga i det här landet längre...., sa Mattias med applåder och skratt som svar.
Foto: Natalia Medina
- Asylkämpar, antirasister! I dag ökar klassklyftorna, den strukturella rasismen frodas och asylrätten kränks. därför samlas vi och påminner varandra om omde t arbete vi har framför oss och hämtar styrka i de segrar vi vunnit (dagens dom från Europadomstolen som slår fast att ensamkommande barn ska i regel prövas av det senaste landet och inte skickas mellan länder). I vårt Sverige ska alla barn - med eller utan tillstånd - tryggt kunna gå till skolan utan att känna rädsla för att hämtas av polisbil. I vårt Sverige ska bröllop inte stormas av gränspolis, sa Christina Höj Larsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Hon föredrog också Vänsterpartiets konkreta program, t ex att ändra utlänningslagen så att de behöver skydd får det och som ett första steg mot amnesti ge uppehållstillstånd till alla vuxna som levt gömda i minst fyra år samt alla barn som ännu inte fått uppehållstillstånd fyra år efter det att de först ansökt om asyl.


Yuni Villarroel
Foto: Natalia Medina
Yuni Villarroel talade för Studenter mot rasism. Hon pratade om hur motståndet kan byggas:
- Vi vill att studenter ska ta kampen, inte bara här och idag, utan också organisera sig i klassrummen. Det behövs nu när det från och med höstterminens start är tänkt att papperslösa flyktingar ska få rätt till vård och skola. Detta enligt den nya överenskommelsen mellan Miljöpartiet och de borgerliga regeringspartierna. Varför behövs det då organisering? Jo, därför att rätten till skola finns bara på pappret - inte verkligheten. Polisens upptrappade jakt på papperslösa flyktingar fortsätter, t ex till och från skolan . I verkligheten kan polisen uppsöka vårdinrättningar precis som de redan gör idag och plocka de som sökt vård för att sedan deportera dem. Därför är det viktigt att vi organiserar oss på skolorna. Om papperslösa elever plockas av polis måste vi appellera till skolans alla elever och personal och agera, kampanja, demonstrera och kräva att deportationen stoppas.

Amineh Kakabaveh, ordförande för föreningen varken hora eller kuvad, talade deras arbete med asylsökande kvinnor och om tidigare flyktingamnestikamp:
- Tidigare flyktingamnestier visar att det är bara när det finns en tydlig opinion för en öppen och human flyktingpolitik som ser människor av kött och blod och inte som en vara, kapital eller tjänst för marknadens tillgodogörande.

Tami och Jan Hammarlund
Bland talarna fanns också Tami från nätverket Ingen människa är Illegal, Therese Leonore Johansson för organisationen Papperslösa Stockholm och Dror Feiler - musiker och politisk aktivist - som uppmanade till civil olydnad mot polisens jakt på flyktingar.

Många kom fram till scenen efter demonstrationen och skrev upp sig på kontaktlistor efter att konferencieren Lina Westerlund avslutat manifestationen med en uppmaning att bli aktiv i asylkampen.

Lina Westerlund
Foto: Anders Henrikson


Adelin och Elin avslutade
manifestationen med sång

Läs också:
> 1000 demonstrerade mot reva 20 april

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.