tisdag 11 juni 2013

Rädda Kulturparken i Handen!

T.v: Sommarkonsert vid Gula villan i Folkparken. T.h: Gamla Folkets hus
Av Ruben Derkert

Kommunstyrelsen i Haninge kommun har beslutat om att upprätta en ny detaljplan för att förlänga Handens stationsväg. Det här hotar den så kallade Kulturparken med sitt populära levande teater- och musikliv. Missnöjet är stort.

Redan under 1980-talets början planerades det bebyggelse i Folkparken i Handen. I den vevan fick den då nybildade kulturföreningen RoJ ett rivningskontrakt i Gamla Folkets Hus. Efter det kom fler föreningar till området, bland annat Levande Zon som flyttade in i den berömda Gula Villan.
Det blev en stark opinion mot rivningen av Folkparken.

Lina Rigney Thörnblom (RS)
- Haninge kommun beslutade 1992 att området faktiskt skulle bevaras som kulturpark och RoJ-teatern och Levande Zon blev en permanent del av den. Det beslutades också om bostäder som nu står där idag och som smälter in i den här viktiga, gröna oasen i Handen, sa Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot (RS) Lina Rigney Thörnblom på Haninges kommunfullmäktigemöte den 10 juni när kultur- och fritidsfrågor diskuterades.

Tack vare de protester som ägde rum skrev Haninge Kommun själva i sitt utredningsmaterial att ”Området innehåller de sista resterna efter Handens gamla centrum-bebyggelse. Den är viktig för förståelsen av tätortens omvandling från lokalsamhälle till pendelförort. Områdets kulturhistoriska värde ska ses ur ett lokalt perspektiv”. Men nu går man emot den synen.

Som Lina Rigney Thörnblom (RS) uttryckte det i debatten innebär ”borgarnas kulturpolitik att Handens kulturhistoria får ge vika för vägar”.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP) svarade Lina Rigney Thörnblom (RS) att Haninge står inför en förtätning och det behövs nya vägar, förskolor och bostäder och att det inte var säkert att nya planen kommer att påverka kulturparken.

- Det finns två förslag än så länge, A och B. Det ena innebär att vägen dras ut bortom Handen Centrum och det andra innebär att den dras ännu längre bort. Båda kommer att inkräkta på Kulturparken, replikerade Lina Rigney Thörnblom (RS).

Att förstöra Kulturparken är att förstöra en tradition. Gula Villan har årliga festivaler och regelbundna spelningar där många lokala och kända haningeband är aktiva. RoJ-teatern har sedan 1984 satt upp minst en pjäs varje år. Under våren hölls 22 föreställningar av Ringaren i Notre Dame med cirka 30 personer i ensembeln.
När Haninge kommun växer är det extra viktigt att bevara de guldkorn som bidrar till ett rikt kulturliv och en bättre tillvaro för Haninges invånare. Att ung som gammal kan ta en promenad genom Kulturpaken, se en pjäs eller delta på en sommarfestival med bra musik är en viktig del i många haningebors liv.

Det syns inte minst i protesterna. RoJ-teatern, Levande Zon, Handens Museum och de bostadsrättsföreningar i området är några av de som protesterar.
Beslut kommer att fattas under 2014 och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta stödja och delta i kampen för att Kulturparken ska vara kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.