onsdag 19 juni 2013

Seger: Alla anställda i privat hemtjänst i Haninge får kollektivavtalsvillkor

Haninge kommun backar: Nya krav på kollektivavtalsvillkor och uppföljning om hur företagen arbetar med arbetsmiljö och hälsa
Sändning från kommunfullmäktige: Sanna Tefke (RS) kräver kollektivavtal
till alla anställda i privat hemtjänst
Relaterat: SRSRSRSR4 SR5 SR6 SR7 SRABAB2 AB3 ABABABABABABAB10 AB11 AB12 AB13 AB14 AB15 AB16 AB17 AB18 AB19 AB20 SvD1 SvDSvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8 SR DN DN2

Den 4 februari avslöjade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge att bara 3 av 16 privata hemtjänstföretag med brukare i kommunen har kollektivavtal. Det var Rättvisepartiet Socialisterna som efter att ha diskuterat villkoren inom privat hemtjänst beslutade att själva granska alla företag som dessa chockerande siffror kom fram. Sanna Tefke (RS) tog upp frågan i kommunfullmäktige och konfronterade Äldrenämndens ordförande med uppgifterna; bl a att bara 3 av de 16 LOV-företagen som har brukare i kommunen hade kollektivavtal och att 2 företag dessutom hade alla sina anställda på f-skattesedel.

- Ett exempel från ett utav de större privata företagen här är att man har väldigt många timanställda, och de får bara betalt för den tiden de är inne hos brukarna vilket innebär att de kan jobba 11 timmar om dagen men bara få betalt för 7, berättade Sanna Tefke i kommunfullmäktigedebatten.
Ur Mitti Haninge
Sanna Tefke drev vidare frågan genom Kommunal, där hon är fackligt förtoendevald. Facket träffade kommunens tjänstemän i mitten av februari och förde bl a fram missförhållanden inom privat hemtjänst. Då förnekade man det ansvar man hade för villkoren. Sanna träffade anställda på det privata hemtjänstföretaget Evidensia som vittnade om usla arbetsvillkor. Kommunal sektion Syd-ost tog tag i saken.

Efter Kommunalarbetarens (KA) avslöjande av villkoren blev det svårt för kommunen att förneka ansvar i frågan. KA skriver bl a om gravida Rebecca som tvingades jobba i 14 timmar, Emelie som chockades i en viltolycka men ändå tving­ades slutföra sitt arbetspass och Sara som inte fick sin graviditetspenning då arbetsgivaren vägrade skriva under.

Haninge kommun skriver nu om sina krav på hemtjänstföretagen. Där kommer man att lägga till krav på kollektivavtal eller villkor motsvarande kollektivavtal och dessutom införa uppföljning om hur företagen arbetar med arbetsmiljö och hälsa.

Sanna Tefke menar att detta är en seger för alla som arbetar i den privata hemtjänsten:

- Det är oerhört glädjande att Haninge Kommun nu backar och ställer hårdare krav på hemtjänstutförarna. Kommunals sektion i Haninge har länge jobbat med detta utan vidare entusiasm från ansvariga politiker. Vi i RS har lyft frågan vid ett flertal tillfällen både i kommunfullmäktige och i kampanjer på gator och torg. För att inte tala om debatten som förts nationellt i snart två år efter alla skandaler. Att de nu backar är en seger för alla som arbetar i den privata hemtjänsten och för de som kämpat för bättre villkor.

- Tjejerna från Evidensia är oerhört modiga, och om inte de hade vågat träda fram hade det antagligen dröjt väldigt länge innan Haninge kommun skulle backat. Det är en stor del av problemet med de avtalslösa företagen, och bland privata utförare överlag, anställningarna är oftast osäkra och innehåller lojalitetsklausuler. Det är väldigt få som vågar träda fram och berätta sina historier eftersom de är rädda att förlora jobbet. Från fackligt håll har man alltid beskrivit den generella problematiken, men man kan inte agera eller beskriva individärenden mot medlemmen eller medlemmarnas vilja. Och det är som sagt väldigt ofta som de inte vågar. Det är som vi märkt väldigt enkelt för ansvariga politiker och även arbetsgivare att ignorera eller slå bort kritik som osann eller enskilda fall när ingen vågar backa upp dem.

- Kollektivavtal, trygga anställningar och samma medelarfrihet som råder i kommunen är en oerherhört viktig förutsättning för att personalen i de privata företagen ska våga ta upp problemen som finns. Att kommunen nu tänker ställa krav på kollektivavtal är ett avgörande första steg till bättre villkor, säger Sanna Tefke.
- - - - - - - - - -
Uppdatering 4/4 2014:
Nu har 7 av de privata företagen tecknat kollektivavtal, en klar majoritet av de som har omsorgsverksamhet.
– Nu får de anställda laglig rätt till avtalspension, ob-ersättning och övertidsersättning.Företagen har också skrivit på skadeståndsansvar enligt arbetsmiljölagen, Säger Bo Emanuelsson från Kommunal sektion Sydost som var med och kämpade igenom att kollektivavtal ska krävas.

I princip är det bara de hemtjänstföretag som enbart erbjuder städtjänster som återstår.
– Vi ska göra påtryckningar på de som inte tecknat än, säger Bo.

- - - - - - - - - -
Fler segrar i Haninge:
> Seger för hyresgästernas kamp när slumvärden lämnar Jordbro
Privat vårdbolag kastas ut från arrestvården efter oberoende utredning av dödsfall i arrest
Laziz Sharifov får uppehållstillstånd
RS klimatåtgärdsförslag kom med i kommunens strategi
100 räddade lärarjobb, taklyftar till äldreomsorgen m m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.