tisdag 25 februari 2014

DHL drar tillbaka varslen i Jordbro

I november lade DHL ett stort varsel på uppsägning av 25 anställda på lagret i Jordbro, tidigare känt som Lagena. Precis som 2009, då lagerarbetarna gick ut i vild strejk, var avsikten att byta ut fast anställda mot bemanningsanställda.
Bilden är från strejken i juni 2009
2010 sålde Systembolaget Lagena till logistikjätten JF Hillebrand som i sin tur sålde lagret till DHL.
När varslet på 25 lades i november fanns det 70 anställda. Samtidigt hyrs det in 10-20 bemanningsanställda om dagen. Nu har DHL dragit tillbaka sina varsel.

- Vi har förhandlat bra. Och att varslen har uppmärksammats har också pressat arbetsgivaren, säger Matti Holopainen, Handels ombud och skyddsombud på lagret.

2009 gick lagerarbetarna ut i vild strejk för att försvara jobben. 26 av de 33 varslade förlorade sina jobb. Men strejken var ändå en framgång, människor i hela landet inspirerades och kampexemplet satte skräck i arbetsgivare.

- Har de gjort sin research så vet de att vi har försvarat våra jobb länge, säger Matti.

I april fick Transport igenom att arbetsgivarna inte kan ta in bemanningsföretag hur som helst utan förhandling. Då hann de bara strejka i en timme innan det blev kompromiss. Detta visar vad som är möjligt när man vågar blåsa till strid. Hade de låtit strejken verka hade de utan tvekan fått större eftergifter.

Både Transport och Handels har förhandlat i Jordbro. Orsaken är att DHL från och med 1 februari tillämpar Transports kollektivavtal istället för Handels, vilket troligen kommer leda till lägre löner. Frågan är däremot inte avgjord än eftersom det är LO:s styrelse som ska avgöra vilket fack lagerarbetarna ska tillhöra.

DHL bör tänka flera gånger om innan de kommer med försämringar eller varsel. Det finns många erfarna fackliga kämpar på lagret.

Hatten av för lagerarbetarna i Jordbro!

RS Haninge

Läs mer:
> Jobben på Lagena åter hotade (nov 2013)
> "Alla borde tas ut i strejk, alla tillsammans" (april 2012)
> Lagerarbetare laddar för konflikt (april 2012)
Strejken på Lagena är ett exempel för alla (juni 2010, ett år efter strejken)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.