tisdag 25 oktober 2016

Asylseger för Ntobuah Julius Mvenyi

Ntobuah Julius Mvenyi (RS)
Ntobuah Julius Mvenyi, politisk flykting från Kamerun och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), har äntligen fått uppehållstillstånd i Sverige – en seger för asylkampen.
Julius flydde från Kamerun under år 2011 efter att ha blivit utsatt för en brutal repression, förföljelse och även tortyr på grund av hans politiska aktivism i landet.

Migrationsverket går nu med på att han och den grupp i Kamerun han tillhör, SCNC (som kämpar för ett självständigt Västkamerun), är utsatta för ett brutalt förtryck och har beviljat honom politisk asyl. På grund av de nya flyktinglagarna är dock uppehållstillståndet på tre år och inte permanent.

Det måste ändå kännas väldigt bra att ha fått det här beskedet?
– Ja, verkligen. Det är en stor lättnad. Det har varit som att sitta i fängelse och få beskedet om att man ska bli frisläppt.
Vad är nästa steg för dig nu?
– Nu vill jag integrera mig här, få ett fotfäste. Man har varit rädd för att knyta an för mycket till saker och ting här eftersom jag inte visste om jag skulle få stanna kvar i landet.
– Jag kommer också att fortsätta min politiska aktivism här och sprida medvetenhet om vad som pågår i Kamerun, om vilka brott som den kamerunska regeringen utför mot vanligt folk i landet. ■
Robert Bielecki 

Läs också:
Ntobuah Julius Mvenyi om att vara funktionsnedsatt på flykt
> Ntobuah Julius Mvenyi: "Vi torterades av polisen"
> RS motion om bostäder till flyktingars genomförs i Haninge
> Kommunen borde agera mot utvisningshotet av Hanna
> Demokratikämpen Ayman Adel Amin får permanent uppehållstillstånd efter flera års kamp
> Seger: Välkommen hem Laziz!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.