onsdag 26 oktober 2016

Regeringens politik slår mot redan utsatta


Hårdare kontroller av ”arbetsföra” bidragstagare

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Av Lina Rigney Thörnblom,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Regeringen fortsätter sin högersväng. Nu ska landets socialtjänster göra hårdare kontroller av ”arbetsföra” bidragstagare.
Alliansens partier har inte längre ensamrätt på synen att hårdare tag behövs mot arbetslösa. Regeringen presenterade i förra veckan åtgärder för att minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd till individer eller familjer som står utan inkomst. Förra året betalade landets kommuner ut 10,6 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd (socialbidrag).

Drygt 93 procent av dessa pengar gäller grundstödet, alltså de pengar som ska täcka kostnader för livsmedel, kläder och telefon. Av de 415 500 personer som fick bistånd under 2015 var 143 000 barn enligt Socialstyrelsen. Nästen hälften (48 procent) av de som beviljades stöd ansökte på grund av arbetslöshet. 10 procent av dem som får ekonomiskt bistånd är sjukskrivna med läkarintyg där sjukförsäkringen inte är tillräcklig.
Från den 1 januari kommer Socialtjänsten att få tillgång till uppgifter om en person är öppet redovisad som arbetslös, om hen deltar i något ”arbetsmarknadspolitiskt program” och när den senaste aktivitetsrapporten kom in till Arbetsförmedlingen. Kan man inte leva upp till detta riskerar man att stå utan pengar.
Den förra Alliansregeringen såg till att från dag ett urholka a-kassan. Ersättningsnivåerna sänktes, villkoren försämrades drastiskt och samtidigt höjdes avgifterna. Attackerna på a-kassan har inneburit att arbetslösa, trots att de varit medlemmar i någon a-kassa, står utan rätt till ersättning.

Den röd-gröna regeringen har gjort vissa förändringar till det bättre (till exempel kommer deltidsarbetslösa kunna få ersättning för fler dagar än de tidigare 75 från år 2017), men man har fortfarande inte rivit upp de försämringar som har gjorts. Det har man heller inget egentligt intresse av.
"Vänsterpartiet slår sig för bröstet över de (relativt små) eftergifter man har fått regeringen att göra, men talar ogärna om den nya lagen som innebär att ensamstående föräldrar (läs mammor) tvingas försöka få pengar från den andra föräldern innan Försäkringskassan tänker hjälpa dem"
Under Almedalsveckan i somras tävlade samtliga riksdagspartier om vem som kan ställa hårdast krav på arbetslösa, sjuka och bidragstagare. Vinnare var möjligen Kristdemokraterna som kräver att socialbidragstagare måste jobba utan ersättning i 20 timmar per vecka och att asylsökande ska jobba 16 timmar per vecka. Stat och kommuner ska med andra ord finansiera gratis arbetskraft för till exempel företag – alltså i större omfattning än idag.

Centerpartiet är även de en konkurrent om förstaplatsen med sitt tal om ”enkla jobb”. De vill satsa nära 12 miljarder kronor per år för att slopa arbetsgivaravgiften för inkomster upp till 16 000 kronor i månaden under de två första åren. Det ska enligt partiledaren Annie Lööf leda till 45 000 nya jobb. Den gamla, liknande, reformen från Alliansen som halverade arbetsgivaravgifterna för unga visade sig senare endast bidraga till mellan 6 000-10 000 jobb.
Även Stefan Löfven talade om jobben i Almedalen, om hur fler invandrarkvinnor ska gå från bidrag till jobb. Nu ser vi svart på vitt vad regeringens lösning är. Vi har en röd-grön regering som flämtande springer efter högern i ett försök att vinna röster. Vänsterpartiet fortsätter i sin tur att svansa efter ett socialdemokratiskt parti som sedan länge har gett upp allt vad solidaritet och vänsterpolitik innebär i hopp om att få vara med vid grytorna.

Vänsterpartiet slår sig för bröstet över de (relativt små) eftergifter man har fått regeringen att göra, men talar ogärna om den nya lagen som innebär att ensamstående föräldrar (läs mammor) tvingas försöka få pengar från den andra föräldern innan Försäkringskassan tänker hjälpa dem.
Det enda som skulle ge Socialdemokraterna en chans till att vinna tillbaka väljare är om de skulle lägga fram en politik där välfärdspengar togs tillbaka från privata företag till den gemensamma kassan, där jobb skapas istället för att läggas ner, där arbetsdagen kortas, där bostäder byggs efter behov och inkomst och inte i byggbolags vinstintresse. Men det skeppet har seglat. Det behövs ett nytt parti för att driva en socialistisk politik. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.