måndag 3 oktober 2016

Kritiserat privat företag tar över vårdcentralen i Tungelsta

Vårdbolag med skattefusk och kritiserade arbetsvillkor i bagaget tar över • RS kräver fortfarande vårdcentral i landstingets egen regi

Stödet för RS krav på att landstinget ska ta över vårdcentralen hade massivt
stöd i debatten i Tungelsta kyrka
Ända sedan det blev klart att privata Aleris stänger vårdcentralen i Tungelsta för att de inte kunde göra nog med vinst, har Rättvisepartiet Socialisterna krävt en landstingsstyrd vårdcentral utan vinstintresse – ett krav som fick masstöd och applåder när Hälso- och sjukvårdsrådet Anna Starbrink (L) pressades i ett fullsatt Tungelsta kyrka.
– Oavsett vilket privat bolag som tar över kommer vinstintresset vara det som styr och det kommer att innebära mindre säkerhet för patienterna i Tungelsta. Detta gäller i hela vården, där BB Sofias nedläggning i värsta förlossningskrisen bara är ett flera exempel, säger Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Även Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) medgav att hon ”struntade i” om vårdcentralen var offentligt eller privat ägt, när hon frågades ut av Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige.  Och här kommer resultatet: Privata ”Familjeläkarna AB” tar över, ett företag som skattefuskat för vinst och arbetsvillkoren kritiserats från flera håll.

Läkare på företagets vårdcentraler i Jönköping ansåg t o m att de dåliga arbetsvillkoren hotade patientsäkerheten samt vittnade om hur de tillrättavisas om de remitterar patienter till undersökningar ägarna anser vara för kostsamma.
Företagets grundare Staffan Larsson har utretts för bokföringsbrott av Ekobrottsmyndigheten. Kalibers granskning visade att pengar trollades bort till skattefria vinster genom att moderbolaget FL Holding fakturerade dotterbolaget Familjeläkarna varpå pengarna sedan delvis gått till investeringar, vilka i sin tur värderats ner till noll kronor och döpts om till konsultkostnader.
– Landstingspolitikerna fick veta planerna att stänga vårdcentralen i Tungelsta redan 2015. De har haft gott om tid att förbereda egen drift och rekrytering. Istället vägrade de att ta sitt ansvar för en långsiktig lösning, satt och hoppades på att någon vinstdrivande skulle ta över medan månaderna rullade på. Och nu tar de den enda intressenten som slutligen hör av sig, utan någon tanke på vad det innebär för arbetsvillkor, patientsäkerhet eller framtiden, säger Lina Rigney Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Landstinget ska ta slutgiltigt beslut att godkänna Familjeläkarna AB inom kort. Rättvisepartiet Socialisterna kräver fortfarande att landstinget tar över och fortsätter att kämpa för en vård fri från privata vinster och nedskärningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.