tisdag 7 februari 2017

Moderaterna öppnar för SD

Grafik av Rättvisepartiet Socialisterna Haninge ©
Mossberg (M): SD ett parti som alla andraAv Lina Rigney Thörnblom
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge
- - -

Enligt en undersökning gjord av Dagens Nyheter den sista januari i år är en majoritet av de moderata kommunal- och oppositionsråden i Stockholmsområdet beredda att samtala med Sverigedemokraterna. Däremot är bara fyra av kommunmoderaterna beredda att styra med SD. Bland dem finns Haninges oppositionsråd Martina Mossberg. SD är ett parti som alla andra, förklarar hon.
– I nuläget är till exempel asyl- och flyktingfrågan en fråga som är omöjlig att prata med dem om, påstår Mossberg dock.
Det är en sanning med modifikation. I slutet av förra året hetsade både Moderaterna och Sverigedemokraterna mot att bostäder ska byggas för flyktingar i Haninge. Moderaterna i Haninge har tagit tydliga steg närmare Sverigedemokraterna och ligger redan långt före Moderaterna på riksplanet.
I hetsen mot de tillfälliga bostäderna använde man sig av metoder som bara har setts hos SD tidigare. Flygblad delades ut till de boende i de aktuella områdena med kartor och en uppmaning till starka protester. SD och M taktikröstade på varandras förslag i kommunfullmäktige. Den 5 december fick Moderaterna och Sverigedemokraterna igenom en ”återremiss” – att beslutet skjuts upp – vilket bara kräver en tredjedel av fullmäktiges röster, medan högerextremister och organiserade nazister agerade hotfullt både i kommunfullmäktigesalen och i foajén (På extrasammanträdet röstades M-SD-alliansen ned).
"Redan i februari förra året argumenterade och röstade M för SD:s motion om att förbjuda tiggeri"
Moderaternas anpassning har även gett Sverigedemokraterna luft under vingarna till att uttala sig än mer rasistisk i talarstolen i kommunfullmäktige. Den 19 december hjälpte Moderaternas mötesledare SD att formulera ett krav på bordläggning av ärendet och röstade för det. Redan i februari förra året argumenterade och röstade M för SD:s motion om att förbjuda tiggeri.
Men Moderaternas nya linje får också kritik inom de egna leden. Före detta försvarsministern Mikael Odenberg (M) skriver på DN debatt den 5 februari att Moderaterna istället bör samarbeta med Socialdemokraterna.

I kommunerna, och i riksdagen, stödjer SD i de allra flesta fallen allianskoalitionens förslag. De röstar för nedskärningar i äldreomsorg, de stödjer vårdnadsbidrag, motsätter sig kollektivavtal och står för en inskränkning av aborträtten.
Sverigedemokraterna står för en rasistisk arbetar- och kvinnofientlig politik och med Moderaternas öppna dörr kommer vi att se ett ännu hårdare politiskt klimat med mer högerpiska och fler rasistiska utspel.
Argumentet att SD ska respekteras som vilket parti som helst, eller att säga att de bara kommer växa om deras frågor (invandringspolitiken) inte diskuteras, är bevisligen felaktigt. Den socialdemokratiska regeringen har stängt gränserna, Moderaterna stryker SD medhårs och SD är fortfarande stora.

Det enda som kan vända trenden är en antirasistisk rörelse som kämpar för ett samhälle för alla invånare, inte vinster åt bolag eller chefer. Som kräver bostäder och välfärd åt alla.
En rörelse som kan inspireras från Anti-Trump-vågen som sprider sig. ■

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.