tisdag 14 februari 2017

"Våra hjärtan slår för vården"

Manifestation vid landstinget. Katja Raetz talar
På alla hjärtans dag idag anordnade nätverket ”En annan vård är möjlig – 4 sept” en drop-in-manifestation för vården utanför Landstingshuset i Stockholm.
– Vårt främsta krav är att alla vårdplatser ska öppnas och att politikerna ska släppa till de pengar som behövs, säger specialistsjuksköterskan Katja Raetz från Rättvisepartiet Socialisterna, som också var en av talarna.
Men de ansvariga högerpolitiker som kom ut för att möta manifes­tationen slog ifrån och påstod att man redan satsade tillräckligt med resurser.
– Det är dock inget som vi märker av i verksamheten, kommenterar Katja Raetz.
Helena Lundmark och Ingrid Hansson, som båda jobbar på dialysen på SöS och deltog i manifestationen berättar för Offensiv:
– Det handlar om arbetsmiljön. Personal vill inte stanna då det är så här stressigt och låga löner i den offentliga vården. 
– Nya Karolinska, som vår avdelning tillhör trots att vi ligger på SÖS, har åtta specialistplatser mot 28 som gamla Karolinska hade.  
– Personal slutar. För varje ny är det först 2 månaders intro-utbildning, men sedan tar det 1-2 år innan man kan maskinerna.  
– Ofta fattas det fem personal på vår avdelning. Det är inte ovanligt att man en eller flera gånger i veckan får jobba dubbla skift, från klockan 07.00 till 20.00.  
– Det är bara att stanna, vi kan inte gå hem när patienter behöver livsviktig vård. ■
Av Elin Gauffin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.