måndag 20 februari 2017

Stäng inte Brandbergsbadet!


Nedmonteringen av Haninges fritidsverksamheter fortsätter • Dags för protester

[Uppdatering: Badet räddas!)

Brandbergsbadet kan stängas i sommar, en av få och lättillgängliga glädjepunkter under sommaren för alla de lågavlönade barnfamiljer som inte har råd att resa bort under sommarlovet. Badets ägare, bostadsjätten Akelius säger att de inte kommer att kunna hålla öppet i sommar då Haninge kommun vill lämna över den del av driften de tidigare haft enligt överenskommelse.
Lina Rigney Thörnblom (RS)
– Det är rent nonsens att Akelius inte har råd att driva badet, det är faktiskt hyresgästerna som betalar för det genom kraftiga överhyror. Men kommunen har det yttersta ansvaret för att se till att badet kan hållas öppet, säger Lina Rigney Thörnblom, brandbergenbo och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Förvaltningschefen Maria Lindeberg säger i lokaltidningen Mitt i Haninge att de måste koncentrera sig på att bemanna Höglundabadet, som kommunen själva äger. "Det ekonomiska går inte ihop annars", säger förvaltningschefen.
– Att kommunen ställer två sommarbad emot varandra för några hundra tusen kronor samtidigt som kommunen har ett överskottsmål på hela 119 miljoner kronor för i år är helt oacceptabelt, svarar Lina Rigney Thörnblom (RS).
Haninge kommun lade endast 66 kronor per invånare på allmän fritidsverksamhet under 2015 (det vill säga innan Lakeside och Jordbrogården lades ned och spillrorna flyttades). Det innebär att bara två kommuner i hela länet är sämre än Haninge kommun. Haninges 66 kronor per invånare kan jämföras med Stockholms 105 kronor, Huddinges 119, Södertäljes 200, Tyresös 297, Botkyrkas 298, Nynäshamns 343 eller Norrtäljes 479 kronor per invånare till allmän fritidsverksamhet.

I förra veckan lade Rättvisepartiet Socialisterna en motion om sommarkollo för barn och unga till kommunfullmäktige, som ett sätt att bryta klasskillnadernas effekter under sommarlovet då många barn till lågavlönade föräldrar utan trygga anställningar blir kvar i stadsdelen. Att stänga sommarbadet i Brandbergen skulle vara ett hårt slag mot just de barnfamiljer som inte har råd att resa eller ta semester under sommaren.

Kommunstyret (S-MP-C) raserar kommunens fritidsverksamhet; Jordbrogårdens prisade fritidsverksamhet för funktionsnedsatta lades ned, styckades upp och flyttades; Ungdomens hus Lakeside, som bland annat samlade upp till 200 dansare, lades också ned och spillrorna stoppades in i Jordbro Kultur- och föreningshus (Idag heter verksamheten ungkulturhuset Porten) som nu också är hotat av nedläggning (läs om RS utfrågning av nämndordföranden i kommunfullmäktige).

Det behövs ett uppror från föreningslivet för att stoppa slakten på kultur- och fritid. Missnöjet är enormt och det är dags att sätta ned foten, något Rättvisepartiet Socialisterna diskuterar nu med föreningar.

Maila och protestera:
maria.lindeberg@haninge.se
kulturfritid@haninge.se
mehmet.coksurer@haninge.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.