måndag 27 augusti 2018

Katastrofal situation på Haninges förskolorAnställda avslöjar S-C-MP-styrets påtvingade golv för barngruppernas storlek

I valkampanjen har vi i Rättvisepartiet Socialisterna träffat på många inom förskolan som vittnar om en ohållbar situation som S-C- MP- styret medvetet har skapat. Kommunen har nämligen bestämt att en storbarnsgrupp ska ha minst 23 barn och en småbarnsgrupp minst 16 barn.
– Kommunen har fastslagit att enheterna måste ha så stora barngrupper annars tvingas förskolan skära ner på annat. På min förskola hade vi ett tag ”bara” 20 barn i gruppen – då blev vi av med vikarier för att kompensera, berättar en förskolelärare och förälder som vill vara anonym
"En förskola fick stänga pga dålig luft. Istället har de satt in 46 barn på en avdelning"
Det är på tok för stora barngrupper och ska jämföras med Rättvisepartiet Socialisernas krav på max 15 barn på tre heltidstjänster på storbarn och 10 på småbarn, vilket är samma som skolverkets riktlinjer.
– En förskola fick stänga pga dålig luft. Istället har de satt in 46 barn på en avdelning. De försöker hävda att det ska gå bra för att det finns två rum! Problemen har funnits länge men ökar hela tiden, berättar förskolläraren.
– Det finns ingen forskning som stödjer stora barngrupper men det finns väldigt mycket forskning som stödjer små barngrupper. Det här med barn per heltidstjänst är lurigt. För en pedagog är heltid 8 timmar. För barnet kan det vara 10:5 timme eftersom man måste lägga på förälderns resa till och från jobbet. 
– Enda anledningen till att jag jobbar i Haninge är att vi bor här och min son går i förskola här så att jag vill att det ska vara nära. Annars hade jag några pendeltågsstationer bort kunnat få en mycket bättre situation, Stockholm och Huddinge har ofta 18 barn per grupp. Det är inte konstigt att Haninge har svårt att behålla förskolelärare, konstaterar förskolläraren.
Förskolelärarnas löneavtal ligger hos medlare sedan före sommaren. Det skulle kunna gå mot konflikt. Om fackföreningen gick till strejk på frågan om arbetssituationen på förskolorna, som ju är krisig runt om i hela landet vilket kampanjorganisationen Förskoleupproret så tydligt visat, vore det bästa möjliga påtryckningen mitt i valkampanjen.Vi pratar lite om löneorättvisorna också. En nyexaminerad förskolellärare kan han 10 000 kronor mer än en barnskätare med 30 års erfarenhet och det är den äldre som lär den yngre jobbet i praktiken. För att inte tala om skillnaden gentemot en manlig tjänsteman. Det är skamligt att politiker som kallar sig feminister samtidigt är de som upprätthåller lönediskrimineringen. SKL som beslutar om lönerna i kommuner och landsting är helt styrd av politiken.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta följa det förskolorna lokalt i Haninge och är redo för protester i och utanför kommunfullmäktige när helst.

Av Elin Gauffin

> Läs om förskoleupproret och anställdas vittnesmål här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.