tisdag 28 augusti 2018

SD: Låt hemtjänstanställda bära äldre i trapporna

Mattias Bernhardsson (RS) har ordet debatten om äldres trygghet
Debatt om äldres trygghet i Västerhaninge

Det var fullsatt i Lidakykan, Västerhaninge i partidebatten om äldres trygghet som SPF Senioren arrangerade idag.
En av publikfrågorna var om vad kommunen kan göra för alla de äldre, många med rullstol som bor på andra eller tredje våningen och saknar hiss. Efter att Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i kommunfullmäktige, Mattias Bernhardsson talat om behovet att äldreanpassa trevåningshus med trapphissar kom Sverigedemokraternas representant med ett annat förslag: Låt de anställda i hemtjänsten bära de äldre i trapporna (!).
– Vi vill ha trygghet i boendet, trygghet på gator och torg men också trygghet i plånboken, öppnade Rättvisepartiet Socialisternas gruppledare i kommunfullmäktige, Mattias Bernhardsson.
Äldrefattigdomen ökar snabbt i Sverige, särskillt bland kvinnor. Socialdemokraternas pensionsreform på 1990-talet har fört Sverige till en bottenplacering i Europa.
– Vi vill avskaffa skattediskrimineringen mot pensionärerna, men också riva upp pensionsredormen och återinföra statlig ATP, sa Mattias.
Mattias berättade om Rättvisepartiet Socialisternas trygghetskampanj för bland annat bättre belysning och trygghetsvärdar – sen gick han in på trygghet i hemmet och i äldreomsorgen:
– Förra året avslöjade vi att 20 procent av brukarna i Haninges äldreomsorg bedöms vara undernärda jämfört med 15 procent i landet. Haninge tillhör de kommuner med allra flest fallskador. Vi protesterar mot de stora och ständiga nedskärningarna, till exempel på antalet förebyggande hembesök i hemtjänsten. Vi säger nej till storkök och matlådor. Återinför lokala kök på vård- och omsorgsboenden och hemlagat inom hemtjänsten, sa Mattias.

Läs också:
> Fler äldre undernärda i Haninge än i landet
> Äldreomsorgen tål inte fler nedskärningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.