torsdag 9 augusti 2018

Välbesök valupptakt gav nya valarbetare

Lina Rigney Thörnblom (RS)
Det var nästintill fullsatt när Rättvisepartiet Socialisterna Haninge hade valupptakt i Jordbro Kultur- och föreningshus 

Valupptakten var ett stormöte vars syfte var att presentera vår politik och program samt organisera människor till fortsatt kamp mot högerpolitik, rasism, bostadsbrist, sexism med mera.
Mötet började med några korta inledande ord av mötesordföranden Katja Raetz innan två tiominuterstal hölls av Rättvisepartiet Socialisternas två kommunfullmäktigeledamöter, Lina Rigney Thörnblom och Mattias Bernhardsson:


– Vi är det enda partiet som konsekvent röstar emot varenda nedskärning och försämring i fullmäktige, organiserar kamp mot högerns attacker och har valda representanter på en vanlig arbetarlön, utan privilegier, började Lina Rigney Thörnblom och fortsatte:
 – New Public Management-systemet är hårt drivet av Haninge kommun – att kommunen styrs som ett företag med vinstkrav och överskottsmål, inte med behoven i fokus. 
– Metoo-rörelsen måste prägla valrörelsen, och sexism och kvinnoförtryck måste kopplas till frågan om klass. Den ekonomiska utsattheten påverkar detta, där daglönarsamhället har slagit rot där man får vänta på sms från bemanningsföretag på morgonen om huruvida man får arbeta den dagen eller inte. Och de med otrygga anställningar utsätts i högre utsträckning för sexuella trakasserier. Vi måste diskutera genusfrågor och rätten till sin egen kropp i undervisningen – alla påverkas av samhällets könsnormer.
Mattias Bernhardsson pratade främst om de ökande och groteska klassklyftorna:
– Hur många märker av att Sveriges ekonomi är ”urstark”? Klyftorna är större än någonsin, och välfärdsunderskottet växer. Samtidigt säger politikerna att ”det går bra för Sverige”. Men inte för oss vanligt folk.
– Klassklyftorna och rasismen kommer uppifrån och hör ihop. Utan klassklyftor blir det ingen rikedom för eliten. Och de etablerade partierna bombarderar oss med ”problemen” vad gäller de som tvingas tigga, flyktingar, förorterna med mera, men inget om D Carnegie och andra bostadsbolags plundring av hyresgästerna, inget om de groteskt stora vinsterna storföretagen gör på vårat arbete, inget om hur SL-kortet höjs varje år utan att kollektivtrafiken rustas upp, och så vidare. De slår mot de som har det sämst, en medveten splittringspolitik som bara gynnar eliten.
– Rättvisepartiet Socialisterna är unika i att vi organiserar motstånd, kamp och protester mot allt detta. Vi står för gemensam, enad kamp underifrån.
Efter dessa två inledande tal öppnades det upp för inlägg och frågor. Många hade frågor om friluftsområdet Rudans framtid, som politikerna vill bygga en stor bilbro till med tillhörande parkeringsplats och samtidigt vill exploatera ännu mer, med dyra bostäder och så vidare. RS är starka motståndare till detta och kommer att organisera större protester mot detta framöver.

Robert Bielecki, nummer 3 på RS valsedel i Haninge, berättade om de många hyresgästers starka missnöje med sina bostäder i Jordbro: mögel, vatten- och fuktskador, underhåll som inte görs, bostadsbolag som struntar i hyresgästernas vilja med mera. Nu kommer en ny bostadskampanj att lanseras i Jordbro med krav på att de omfattande problemen åtgärdas.

Mi Alforsen talade om den undermåliga maten på Haninges äldreboenden och hur det förr i tiden fanns kök på plats, men att det nu forslas dit mat av sämre kvalitet från centralkök.

Amer Mohammed Ali tog upp behovet av enad kamp mot rasismen, särskilt om att organisera protester mot nazistiska terrororganisationen NMR:s planerade demonstration i Stockholm den 25 augusti. RS har tidigare i år varit med och kört bort nazister ut ur Haninge centrum, och det efterföljande bygget av Haninge mot rasism har varit viktigt för att samla folk i kampen.

En absolut nödvändig insamlingsappell till valfonden (som har ett mål på sammanlagt 200 000 kronor) hölls av Per-Åke Westerlund, pengar som används för att vi ska kunna ha en valkampanj: trycka flygblad, göra valplakat, köpa in valsedlar med mycket mera. Insamlingen gav över 6 000 kronor.

Elin Gauffin avslutade mötet med en uppmaning till alla att hjälpa till i valkampanjen och sprida vår politik, samt be vänner och familj att lägga sin röst på RS i kommunvalet den 9 september. Detta fick ett stort gehör och många tog med sig valmanifest för att sälja till sina bekanta.

Valupptakten blev en bra kickoff på de fyra återstående veckornas intensiva valkampanj. Kom med du också! Kontakta oss på 073-509 06 84 eller rs@socialisterna.org om du vill hjälpa till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.