onsdag 9 februari 2011

Det slås rekord i girighet

Att kapitalisterna lever efter mottot ”girighet är bra” är i och för sig inget nytt – men frågan är om inte girigheten når en ny nivå i år.
Efter krisen tycker kapitalisterna att man behöver en rejäl återställare i form av löner, bonusar, aktieutdelningar och andra förmåner.
På nyhetssajten E24.se i förra veck­an berättades om ett oemotsvarat miljardregn över Wall Street. ”Samtidigt som USA fortsätter att hoppa fram på kryckor rusar Wall Street iväg som om ingenting har hänt. Fjolårets ersättningsnivåer uppgick till 135 miljarder dollar [868 miljarder kronor]. Det är hälften av den årliga svenska lönekakan”, skriver E24.
En liten grupp spekulanter får mer än vad hundratusentals arbetare tjänar sammanlagt under ett år. Så stor är skillnaden.
Mest av alla tjänar de så kallade hedgefondernas chefer. Det är samma hedgefonder som var på vippen att knäcka världsekonomin för bara dryga två år sedan och vars spekulation nu driver upp matpriserna till nya rekordnivåer.
De bäst betalda cheferna för världens största hedgefonder har en årslön på närmare 26 miljarder kronor – pengar nog för att köpa ett helt land i Europa. David Tepper, chef för hedgefonden Appaloosa Management, tjänar exempelvis 4 miljarder dollar, motsvarande 25,7 miljarder kronor, om året. Det är lika mycket som värdet på allt som produceras i Montenegro under ett år och som ska fördelas på landets 650 000 invånare.
En annan som tycker att girighet är bra är Egyptens president Hosni Mubarak och hans familj. Mubarak kan till och med vara en av världens rikaste personer. Han kan ha så mycket som 500 miljarder kronor på hemliga bankkonton i Storbritannien och Schweiz. En hel del av förmögenheten finns också i nedplöjda i lyxfastigheter, bland annat i London.
Hälften av Egyptens befolkning le­ver i fattigdom och försöker överleva på 15 kronor om dagen, ett land där minimilönen inte ens räcker till bröd och bönor.
”Arbetarna går till sängs hungriga. Fortsatta prishöjningar kommer snart att få landet att explodera”, sa de arbetare som var modiga nog att demonstrerade i Kairo den 2 maj i fjol. Och de fick rätt. För Mubarak däremot återstår väl inte mycket annat än att fly landet...
Per Olsson
Läs mer: Cheney: "Mubarak är en vän"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.