onsdag 2 februari 2011

Rättvisepartiet Socialisterna håller kongress

– Vi har kongress samtidigt som revolutionen pågår i Egypten och Tunisien. Det betyder extra mycket för oss som internationella socialister, säger Lina Thörnblom, kommunfullmäktigledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Om drygt en vecka, helgen 12-13 februari, håller Rättvisepartiet Socialisterna kongress i Stockholm.
Partiet har ett bra år bakom sig, både i partibygget och i en rad kampanjer. På kongressen deltar aktivister från en rad viktiga kampanjer:
> Kampen för att behålla helgtillägget och mot delade turer i äldreomsorgen i Luleå.
> Blockaderna och demonstrationer i Göteborg, Malmö m fl orter mot utvisningar av flyktingar.
> Lokal kamp mot nedläggningar av skolor, vårdcentraler, bibliotek m m.
> Fackligt aktiva som lett kamp för bättre villkor.
En nyckelfråga på kongressen blir att diskutera när den begränsade lokala kampen kommer att avlösas av större rörelser. När når kampen i Europa och Nordafrika till Sverige?
– Vi visar vilken kamp som behövs samtidigt som vi betonar att dagskampen hänger ihop med kapitalismens kris och miljförstöring. Det behövs ett nytt arbetarparti som tar strid för en socialistisk politik, säger Lina Thörnblom (bilden).
Kongressens höjdpunkter:
■ VÄRLDSLÄGET – om revolutionen i Egypten och Tunisien, arbetarkampen i Europa, kapitalismens globala kris m m. Internationella gäster kommer att bidra med rapporter.
■ RS-BYGGET – 2010 var ett bra år för partiet. Vi gick fram i valet på alla orter, värvade fler medlemmar än något år sedan 2004 och nya partiföreningar bildades.
■ SVERIGE: Socialdemokraterna är i kris, högern är skenbart stärkt och Sverigedemokraterna är i riksdagen. När ska Sverige hinna ikapp resten av Europa och vilken kamp är möjlig framöver?
■ Tre dokument ska diskuteras – om läget i Sverige, om parti-bygget och om medlemsavgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.