onsdag 16 februari 2011

Det stora bankrånet

Enbart Sveriges banker gjorde en sammanlagd vinst på otroliga 65 miljarder kronor i fjol. Den summan är större än vad förskolan (dagis) och fritids kostar under ett år.
Bankernas vinster i fjol är mycket en följd av det frikostiga miljardstöd som regeringen ställde upp med krisåren 2008-2009, då det var bankakut men ingen jobbakut.
En tredjedel av bankernas vinster 2010 – nära 22 miljarder kronor – kommer att pytsas ut till aktieägarna. De pengar som bankernas ägare får skulle räcka till anställa tiotusentals nya lärare, pedagoger och barnskötare. Bankerna tjänar också allt mer på råna sina sparare. Inte minst kundernas lönekonton, som inte ens ger en promille i ränta, har blivit en mjölkko.
Bakom bankernas vinst ligger emellertid höga utlåningsräntor och samtidigt låga sparräntor, ibland nollräntor. Skillnaden mellan in- och utlåningsräntan kallas för räntenetto. Växer räntenettot ökar bankerna vinster. Och idag växer räntenettot rekordsnabbt. För varje gång som Riksbanken höjer sin styrränta, som i tisdags, passar bankerna på att höja sina räntor lite mer. Särskilt bolånen blir allt dyrare. Boräntorna ökar betydligt mer än vad Riksbanken höjer reporäntan och det ökade gapet kommer att bestå. Det ska till och med bli värre, varnade Finansinspektionens chefekonom Lars Frisell i måndags.
Storvinst för banken är dyrare lån för oss andra. ”De billiga boräntorna innan finanskrisen är ett minne blott och bolånetagarna måste nu vänja sig vid högre nivåer på räntorna”, konstaterar Aftonbladet samma dag.
Enligt Nordea kommer hushållens ränteutgifter fördubblas mellan 2010 och 2012, enligt Nordeas beräkningar. Storbankernas strävan efter fortsatt vinstökning ger räntechock; bankkunderna kläms åt allt mer. ”Under finanskrisen ansågs bankerna, oavsett storlek, så viktiga att de måste räddas av skattebetalarna. Bankerna anses vara systemviktiga men den viktigheten är inte precis ömsesidig. Kunderna är inte bankviktiga utan reducerade till en marknad som ska mjölkas”, skrev Svenska Dagbladet i förra veckan med anledning av denan ytterst motbjudande kapitalistiska svindel. Svenska Dagbladets skribent måste ha tjuvläst Offensiv.
• För ett allmännyttigt statligt ägande av storbankerna, demokratiskt styrda av samhället under kontroll av de anställda och brukare.
Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.