torsdag 3 februari 2011

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot borgarna i Haninge

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot den borgerligt ledda socialnämnden i Haninge då de vägrat hjälpa en familjehemsplaceradflicka att flytta hem till mamman, trots förvaltningsrättens beslut att så skulle ske. De har tvärtom motarbetat mammans önskemål.
Det var mamman som först föreslagit placeringen hos en annan familj under en period då hon hade svårt att ha hand om dem. När problemen upphörde begärde mamman under flera år att barnen skulle få komma hem. Först förra året tog man denna begäran på allvar. Men eftersom placeringen var frivillig och inte en tvångsplacering menade socialnämnden att mamman inte hade samma rätt att ansöka om återförening och föreslog fortsatt familjehemsplacering, vilket modern motsatte sig. Nämnden försökte då att förvägra modern barnen genom vård med stöd av Lagen om vård av unga.
Förvaltningsrätten ansåg inte att LVU-vård var motiverad, inte heller att barnen skulle vara omhändertagna och beslutade till moderns fördel. Pojken återförenades med sin mamma under hösten, men flickan bor kvar i sitt familjehem med nämndens goda minne.
-Det är helt oacceptabelt hur socialnämnd, handläggare och fosterföräldrar har motarbetat mammans önskan att få hem dottern trots Förvaltningsdomstolens utslag. När handläggarna ställdes till svars försvarade de sig med det helt otroliga: "vi visste inte att hon ville ha hem dottern". Mamman har då hållit på i 6 år för att få hem barnen, säger Mi Alforsen (bilden) från Rättvisepartiet Socialisterna som varit engagerad i mammans kamp för rätten till sina barn.
Socialstyrelsen kritiserar nu socialnämnden för att de inte gjort någon ny vårdplan där det framgår att mor och dotter ska återförenas och menar att det är oacceptabelt att så inte skett.
RS Jordbro

1 kommentar:

 1. DETTA ÄR HELT ORTOLIGT VIDRIGT.
  Jag är i en liknande situation och har varit ett tag utan något resultat och jag lider med denna stackars kvinna.
  jag själv ska skriva en insändare till olika forum osv om min situation med mitt barn som togs från mig för att få min röst hörd.
  Får socialnämnd och handläggare göra så här? det är så många som i just haninge som har blivit fel behandlade fårn allra första start.
  Det är enligt min mening helt vansinnigt. men jag hoppas att folket kan se denna stackars kvinna och verkligen kämpa så att hon kan få sin rätt till sina barn som hon ska ha enligt Förvaltningsrätten och att RS kan också råda mig i min situation ang mitt barn.
  Mvh En kämpande förälder!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.