tisdag 8 februari 2011

Nej till fler vinstdrivande friskolor!

Borgarna i Haninge är beredda att öppna skattebetalarnas plånböcker än mer för att ge friskolor fördelar att konkurrera ut kommunala skolor. På måndagens kommunfullmäktigemöte ville kommunledningen driva igenom att friskolor som vill etablera sig i Haninge ska få en extra elevpeng på max 3 000 kr per elev under fem års tid.
– Det är uppenbart vad den borgerliga majoriteten är ute efter. Man lägger ner Jordbromalmsskolan. Samtidigt ska man lägga pengar på att underlätta för friskolor och förskolor att etablera sig, sa Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna och visade med fakta hur de redan gör vinst utan de föreslagna konkurrensfördelarna från kommunen.
Pysslingen, som ägs av riskkapitalister, driver tre förskolor, en 1-5-skola och en 6-9-skola i Haninge, gjorde nästan 19 miljoner i vinst under 2009.
– Det vinstdrivande systemet inom utbildningen är Sverige näst intill ensamma om, förklarade Lina Thörnblom (RS) och pekade på hur t o m Tories i Storbritannien tycker att det är för extremt.
Problemet med hela skolpengssystemet är att det baseras per antal elever och inte efter elevernas olika behov eller skolors olika lokalkostnader.
Socialdemokraterna – som inte är emot vinstdrivande friskolor – och Vänsterpartiet yrkade att frågan skulle avgöras senare, vilket också blir fallet. Rättvisepartiet Socialisterna var det enda partiet som tydligt sa nej och yrkade avslag.
Bild: Lina Thörnblom talar i kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.