onsdag 13 april 2011

Barnen ska inte betala krisen

Antalet barn i förskolan har ökat med 16 procent sedan 2006, medan personaltätheten har minskat med fem procent, visar nya siffror från Skolverket. Nu krävs kamp för mer resurser till barnomsorgen.
Sedan 2006 har antalet barn vuxit med 61 765 medan personalen har vuxit med 8 093 årsarbeten skriver Kommunalarbeta- ren (KA). Detta betyder att personaltätheten har försämrats med cirka 5 procent, vilket oftast visar sig i form av större barngrupper.
Idag är det 18 procent av barngrupperna som har 21 eller fler barn, jämfört med 2003 då motsvarande siffra var 15 procent. Det är i synnerhet de minsta barnen och barn med särskilda behov som de allt större barngrupperna har negativ inverkan på, då personalen inte har resur­ser att se till att de får den tillsyn och uppmärksamhet som de behöver.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en lång tradition av  kamp mot nedskärningar i förskolan. Haninge, där RS har två kommunala mandat sedan år 2006, rankas som sämsta kommunen i Stockholms län av Skolverket när det gäller personaltätheten i förskolan med 6,2 barn på varje anställd.
I Haninge och på många andra orter runt om i landet där situationen ser likadan ut är det viktigt att kämpa för mer resurser till barnomsorgen.

Madeleine Lindahl


Relaterat: SvD DN Lärarnas tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.