tisdag 5 april 2011

Borgarna förbereder social rensning

På måndagens kommunfullmäktigemöte drev den borgerliga kommunledningen (M, FP, KD, C och MP) tillsammans med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna igenom ett nytt ägardirektiv för kommunens bostadsbolag Haninge Bostäder som syftar till att ombilda ännu fler fler hyresrätter till bostadsrätter. Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet röstade emot.

Borgarna talar om "strategiska ombildningar", speciellt i Jordbro och i Handens äldre bostadsbestånd i kvarteret Syrenen. Nyproducerade hyresrätter i samma område behöver inte ombildas enligt borgarna, antagligligen då hyrorna är så pass höga att någon social rensning inte behövs.

I Västerhaninge finns knappt några hyresrätter kvar. För de få kvarvarande hyresrätterna chockhöjs hyrorna. I Åby höjde Akelius med upp till 35 procent.

Ombildningsförsök av enskilda boende som velet göra klipp i Jordbro har inte lyckats tidigare. Därför ges nu Haninge Bostäder "rätt att aktivt initiera och driva sådana ombildningar".

Rättvisepartiet Socialisterna gav sitt stöd till boende på Nyängen i Vendelsö när de tog strid mot ombildning av deras hyresrätter. Borgarna klubbade igenom beslutet trots att ombildarna dömdes för omfattande röstfusk.

I valet förra året slog Rättvisepartiet Socialisterna larm om att en tiondel av alla hyresrätter försvunnit i Haninge sedan 2006. Av 31 340 bostäder var 11 697 hyresrätter. Endast 2 011 hyresrätter ägdes av kommunala Haninge Bostäder, samtidigt som bolaget har över 20 000 intresseanmälningar.

Om vanliga arbetarfamiljer ska ha råd att bo kvar krävs ett aktivt motstånd av de boende. I Husby har Rättvisepartiet Socialisterna m fl kämpat i flera år mot Svenska Bostäders och politikernas försök att tvinga bort låginkomsttagare från sina hem. Genom motståndet har diskussionen om upprustning och bostäder flyttats ned till de boende. Organisering underifrån med demonstrationer och stormöten har haft en effekt och bromsat planerna. Nu är det tid för ett aktivt motstånd även i Haninge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.