tisdag 13 september 2011

Debatt om barn och ungas hälsa på kommunfullmäktige

På kommunfullmäktiges debattimme om barn och ungas hälsa i Haninge tävlade de etablerade partierna om vem som kunde kasta sig med finast formuleringar och citera barnkonventionen. Det var först när Lina Thörnblom (RS) äntrade talarstolen som konkreta verklighetsbeskrivningar om barnfattigdomen, klassklyftor och högerpolitikens ansvar blev gällande.
Lina Thörnblom (RS)

- Skillnaden mellan rika och fattiga områden är större än någonsin, framförallt i storstäderna. Haninge rankas på plats 212 av landets 290 kommuner. I Jordbro är medelinkomsten 65 procent av kommunens genomsnitt. I vissa kommundelar är medelinkomsten mellan dubbelt och tredubbelt så stor som i Jordbro. Det skulle kosta 15 miljarder kronor att avskaffa barnfattigdomen, konstaterade Lina Thörnblom (RS) och jämförde med 20 storbolags aktieutdelningar i år på 88 miljarder kronor.

Mattias Bernhardsson (RS) synliggjorde de upptill 3 000 barn som idag inte har rätt att gå i skola för att de är gömda flyktingar och fördomde den omänskliga högerpolitiken:
- Rättvisepartiet Socialisterna står för att alla ska ha samma rätt till skola och utbildning samt att alla, oavsett bakgrund ska ha rätt till svenska kollektivavtal. Bara de skattepengar kommuner och lansting ger till de privata vårdbolagens vinster skulle flera gånger om avskaffa barnfattigdomen, sa Mattias Bernhardsson (RS).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.