måndag 5 september 2011

Arbetare utnyttjas som 'praktikanter' i företagens Haninge

Haninge kommun förser företag med gratis arbetskraft. Ett av företagen är Myrorna som ägs av Frälsningsarmén och har satt i system att utnyttja arbetare som praktikanter istället för att anställa dem.
Nu har Rättvisepartiet Socialisterna kontaktats för att
- När min pappa ifrågasatte villkoren drogs försörjningsstödet in. De sa att han tackat nej trots att han ville jobba, berättar Kassim som bor Haninge och kontaktade Rättvisepartiet Socialisterna om deras situation.
Pappan, Abdul, hade gjort fyra månaders praktik på Myrorna i Haninge när arbetsförmedlingen underrättade att han bara behövde göra tre. De sa att han skulle få en ny praktik (så att företag inte sätter praktikanter i system). Men på 'Matchning Södertörn' (gemensamt projekt mellan södertörnskommunerna) och av Haninge kommun fick han veta att han skulle fortsätta på Myrorna men med nya villkor. Han skulle jobba 8 timmar (från tidigare fyra timmar) plus fortsätta med 4 timmars SFI-utbildning om dagen. Med andra ord krävde de 12 timmar om dagen av Abdul för sina 2 700 kronor.

Familjen är van att leva på minimum; de är fyra personer i hushållet som delar på 7 000 kronor i månaden - 1 750 kr per person efter hyra.
Abdul har en cysta i höger njure som orsakar blödningar om han lyfter eller anstränger sig för mycket. Han kan helt enkelt inte jobba 8+4 timmar varje dag. Nu har försörjningsstödet dragits in och familjen har nästan inget att leva på.

Detta är en skandal. Om de vill att han ska jobba 8 timmar på Myrorna måste de erbjuda honom anställning med en riktig lön. Rättvisepartiet Socialisterna hjälper dem nu att överklaga beslutet och kommer att ta upp utnyttjandet av praktikanter på nästa kommunfullmäktigemöte.

Karin Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.