torsdag 15 september 2011

S14: "Dags att resa oss"

– När de rika blir rikare och de fattiga bara blir fattigare har vi nått botten. Det är dags att resa oss, manade läkaren Arvin Yarollah, som tog initiativet till uppropet NEJ till nedskärningar inom vården, när han talade vid Septemberalliansens manifestation mot högerpolitik och rasism i Stockholm den 14 september. Dagen innan riksdagen öppnade.
Det var drygt 500 som slöt upp i årets manifestation, som formade sig till en kraftfull protest mot högerpolitik och växande klassklyftor.
– Utförsäkra de som utförsäkrar. Ingen som blir sjuk blir frisk av att man utförsäkras. De som utförsäkras diskrimineras och torteras av det nya regelsystemet, sa Charlotte Therese Björnström, initiativtagare till Påskuppropet mot utförsäkringarna i sjukförsäkringen, i sitt tal.
Ett genomgående tema i alla tal var att vi måste resa oss och kämpa tillsammans.
Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna drog ner starka applåder när han sa att:
– Vi vägrar acceptera att högern och rasisterna ställer utsatta grupper mot varandra. Jag har själv, tillsammans med asylrörelsen i Stockholm, varit med och stoppat åtta utvisningar av politiska flyktingar till Iran. Kampen för asylrätten är en viktig del av kampen mot rasismen.
Även Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V), tog upp kampen för rätten till asyl och de papperslösas rättigheter.
Hon förklarade också att:
– Det är kapitalismens utugning som är orsaken till dagens orättvisor och socialismen är vägen framåt.
Amineh Kakabaveh och flera andra talare, som Jannis Konstantis, Sekos ordförande inom tunnelbanan och Tallayeh Nasir, poängterade vikten av att följa kampexemplen från andra länder. Inte minst de revolutionära rörelserna i Mellanöstern/Nordafrika, massrevolten i Chile, arbetarnas och ungdomens inspirerande kamp i Grekland.
Nedskärningar och privatiseringar river ner och plundrar den offentliga sektorn, vilket flera talare vittnade om utifrån sina egna erfarenheter.
– Återkommande nedskärningar har betytt att det är färre som delar ut posten idag, vilket betyder sämre service för allmänheten, berättade Jens-Hugo Nyberg från gräsrotsnätverket Postarbetaraktionen.

Sanna Tefke talar
 – De som Kommunal organiserar tillhör de grupper som tydligt märker av Alliansens attacker. Nedskärningspaket, privatiseringshets och Lagen om valfrihet har inneburit en rad försämringar för oss som arbetar och för brukarna när det gäller kvalitét, tillgång, arbetsvillkor och trygghet, Sanna Tefke, fackligt aktiv (Kommunal) inom hemtjänsten, och fortsatte:

– Det finns pengar. De privata vårdföretagen gör miljardvinster med hjälp av skattepengar. Vinster som sedan försvinner utomlands, till skatteparadis.

Om kampen för att rädda hyresrätten talade Anita Salven, som är en de många som kämpar mot utförsäljningen av allmännyttan i Bredäng och Kärrtorp.
Det var inte bara tal och talkörer. Det bjöds på musik också av Hakan & Istanbul, samt Pernilla Norén som sjöng Cornelius Vreeswijks klassiker Somliga går med trasiga skor.

Manifestationen avslutades av Septemberalliansens Arne Johansson:
– Vi bygger en gemensam front mot klassamhället. Precis som i andra länder krävs att vi går ut på gatorna och tar striden mot regeringens försök att offra välfärd, löner och jobb på kapitalismens krisaltare.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.