fredag 9 september 2011

Gaddafi och Väst i samma tält

Medan ledarna i Väst gör allt för att framställa sig som ”Libyens befriare”, kommer avslöjanden om USA:s och Storbritanniens täta kontakter med Muammar Gaddafi.
Brittiska regeringstjänstemän skrev Gaddafis tal och både den brittiska säkerhetstjänsten (MI6) och amerikanska CIA lämnade över oppositionella till Gaddafi, enligt brittiska Independent.
Och den förre brittiska primärmini­stern Tony Blair ville inget hellre än att träffa Gaddafi i dennes tält. Gaddafiregimen fick ett tag allt man begärde och lite till. Två av Gaddafis söner, Khamis och Saadi Gaddafi, blev till exempel bjudna till en ”VIP-demonstration” hos Special Air Service (SAS) och dess systerförband Special Boat Service (SBS) för att få en lektion i hur man bäst tar ihjäl sina egna.
Brittisk säkerhetstjänst samt polis, Scotland Yard, ska dessutom ha genomfört en gemensam operation för att rädda en annan av Gaddafis söner, Saif al-Islam, från att mördas av islamister som fått stöd av regimen i Qatar, rapporterade Independent i måndags. Operationen genomfördes på begäran av de libyska myndigheterna och då ansågs Qatar vara lite av en ”skurkstat”,
Saif al-Islam och hans så kallade modernisering av Libyen fick Västledarna att jubla. ”Saif al-Islam försök att få bort Libyens pariastatus benämns i ett av de brittiska dokumenten som ’mycket konstruktivt och måste välkomnas’. Att han måste stämma Daily Telegraph år 2002, efter att tidningen anklagat honom för pengatvätt, beskriver de höga tjänstemännen som ’olyckligt’ men påpekar att denna affär fick en lycklig utgång”, uppger Independent vidare. Den lyckliga utgången var att tidningen förlorade och Saif ”vann”.
Saif al-Islam hade extremt goda förbindelser med den brittiska överklassen. Han bjöds in till kungafamiljen på Buckingham Palace och räknades som en av prins Andrew (hertig av York) nära vänner.
Även i Washington sjöng man hyllningskörer till Saif samtidigt som CIA lämnade ut oppositionella till Gaddafi, som sågs som en viktig allierad i ”kriget mot terrorismen”. Ett Libyen som man tidigare anklagat för att härbärga terrorister. För bara drygt ett år sedan beskrevs samme Saif av New York Times som ”Libyens västvänliga ansikte, en symbol för hopp, reformer och öppenhet”.
Imperialism kan också beskrivas som diktaturkrameri och dubbelmoral.

Per Olsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.