tisdag 13 september 2011

RS krävde rätt till likvärdig utbildning på kommunfullmäktige

Ett tema för debatt på gåradgens kommunfullmäktigemöte i Haninge blev rätten till likvärdig utbildning när Rättvisepartiet Socialisternas (RS) Karin Wallmark frågade ut Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämndens ordförande Ebbe Pettersson (MP):

Karin Wallmark (RS)
 - Jag har fått reda på att alla elever som har ansökt om att läsa kurser som går i andra kommuner får avslag från centrumvux, med motiveringen att det saknas pengar. Det blir ett problem eftersom kursutbudet i den gymnasiala vuxenutbildningen i Haninge är bristfälligt. Det gäller till exempel moderna språk, där det endast är franska upp till steg två som erbjuds. Resultatet av detta är att elever i Haninge inte får rätt till en utbildning som är likvärdig den som finns i andra kommuner, konstaterade Karin Wallmark (RS) och krävde svar på vad nämndordförande skulle göra för att åtgärda detta.

- Vi var tvungna att strama åt, sa nämndordföranden Ebbe Pettersson (MP) och hänvisade till ett underskott på 6 miljoner kronor.
- Det finns inget som säger att man måste strama åt (Haninge har stora överskott). Effekterna av det här problemet blir allvarliga, det blir olika förutsättningar till utbildning beroende på var man bor. Det ökar klassklyftorna, bland annat begränsas möjligheten att läsa vidare på universitet. Jag vill veta om pengarna som fattas kommer att skjutas till så att problemet inte görs permanent, replikerade Karin Wallmark (RS).
Svaret från Ebbe Pettersson (MP) blev en svävande 'förhoppning' om att de ska lösa diskrimineringen nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.