fredag 20 april 2012

Asylaktivister dömda


Amer Mohammed Ali
och Hugo Witting
Åtalet var en rättsskandal

RS-medlemmarna Amer Mohammed Ali och Hugo Witting, aktiva i Asylrörelsen, friades på åtalet våldsamt motstånd, men dömdes för ”ohörsamhet mot ordningsmakten”. Det blev tingsrättens dom, som gällde en blockad av en massutvisning av flyktingar från Irak i juni ifjol.
Under rättegången beskrev de åtalade hur polisen utan förvarning gick till våldsam attack mot aktivisterna, som hade satt sig ner fredligt i protest mot utvisningarna.

De fyra polisvittnen som kallats kunde å andra sidan inte identifiera någon av de åtalade. Istället litade åklagare och polis på att det skulle räcka med att säga att de som greps i juni också var skyldiga till brott. Ett av polisvittnena menade att de åtalade var de mest våldsamma på demonstrationen, men kunde inte minnas var aktivisterna hade befunnit sig eller vad de ­hade gjort.
Förutom Amer och Hugo åtalades två andra aktivister.
Det var tydligt att åklagaren och de fyra polisvittnena ansåg att de som deltog i blockaden är bråkstakar och att syftet med protesten var att störa. De åtalade bemötte detta och försvarade den politiska aktionen mot den flyktingpolitik som råder i Sverige och EU.

Som tidningen Offensiv tidigare har rapporterat om, uttalade sig åklagaren mot att det skulle göras politik av rättegången. Men från den dagen som åklagaren beslöt att åtala aktivister och polisen brutalt, med batonger och handfängsel, omhändertog aktivister, har det gjorts ”politik av det hela”.
Åtalet var i grunden ett försvar av den rasistiska flyktingpolitiken och ett bevis på statsmaktens oro över asylkampen.
Det är inte heller en tillfällighet att tre av dessa asylaktivister som blev utsatta för våld och omhändertagande åtalades. Hugo Witting var tvungen att söka vård efter förhöret den 14 juni, då han efter batongslag hade blåmärken och blödde ur öronen.

Då polisen var den enda bevisning åklagaren hade, är det en skandal att aktivisterna har blivit dömda. Som advokat Torben Setterlund påpekade visade åklagaren inte ens att aktivis­terna störde den allmänna ordningen. Poliserna påstod att alla aktivister förstått att de uppmanats lämna platsen, men medgav att situationen var stökig med höga ljud. Flera poliser filmade händelsen, men valde att inte ha med detta i bevisningen, samtidigt som poliser hindrade aktivister från att filma polisvåldet.
Att ”bevisen” var svaga visas av att åtalet om våldsamt motstånd ogillades. Domen om ”ohörsamhet” kommer att överklagas.

Läs artikeln från första rättegången

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.