onsdag 25 april 2012

Zhang Shujie och dissidenter protesterade mot kinesiska diktaturen under premiärministerns besök i Stockholm

Zhang Shujie talar
Idag demonstrerade ett 50 tal kinesiska dissidenter och uiguriska flyktingar på Sergels Torg i protest mot Kinas premiärminister Wen Jiabao som besökte pampar och storföretagare i Stockholm. Uyghur Educational Association och Rättvisepartiet Socialisterna höll tal.

Zhang Shujie, 24 år och nykommen politisk flykting från Kina höll upp en Oscar-statyett och talade:
– Det här är en Oscar-statyett till premiärminister Wen, som med sitt skådespeleri talar om 'demokrati' medan hans regering ökar repressionen mot alla oppositionella, konstaterade Zhang.
– Kina är världens 'sweatshop' med usla och slavliknande villkor. Arbetarprotester och strejker sprider sig över Kina. Tibetaner och Uigurer upplever det värsta förtrycket. Regimen använder nationalism och etnisitet för att splittra folk. Vi förespråkar att arbetare från alla folkgrupper går samman och slår tillbaka. Vi säger: störta enpartidiktaturen, fullständiga demokratiska rättigheter och rätten till nationellt självbestämmande för alla förtryckta minoriteter, sa Zhang.

Zhang är 24 år och flydde säkerhetsstyrkornas förföljelse i Kina. Zhang skriver för den förbjudna nyhetssidan chinaworker.info som exempelvis kampanjar för oberoende demokratiska fackföreningar i Kina. Zhang och hans kamrater ville lämna över ett protestbrev till Wen mot den senaste stängningen av mer än 30 vänsterorienterade webbplatser och mot arresteringar av hundratals regimkritiker, bloggare och aktivister. Men det överdrivna säkerhetspådraget - med hundratals poliser, säkerhetsvakekter, livvakter och helikoptrar som följde demonstranternas minsta steg - gjorde det omöjligt.

Demonstration på Sergels torg
– För att skydda diktatorer med blod på sina händer finns det tydligen alla nödvändiga resurser. Vilket skydd ger Sverige demokratikämpar som Zhang? frågar Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och aktiv i Asylrörelsen, bl a för att Zhang Shujie ska få asyl i Sverige.
Under premiärminister Wens besök i Göteborg i förrgår genomförde Zhang och Rättvisepartiet Socialisterna en framgångsrik protest. Zhangs protest omnämndes i GP och han intervjuades av Sveriges Radio.

Bakgrund:
Zhang arresterades i slutet på februari 2011 i Kina och anklagades för att ha kopplingar till en ”förbjuden organisation”, Committee for a Workers' International (CWI). Poliser från Statens Säkerhetsbyrå förde mig till ett hotell. De hotade att de kunde hålla honom hur länge som helst, han skulle kunna “försvinna”. Han förhördes i närmare 30 timmar, ofta stående och utan mat. De krävde information om bl a CWI och hans kopplingar till parlamentsledamoten och demokratikämpen “Longhair”, Leung Kwok-hung, i Hongkong.
Polisen släppte honom i tron att de hade värvat en spion. men Zhang lyckades kontakta sina CWI-vänner i hemlighet. Tillfälle gavs när polisen tryckte på för att han skulle åka till ett möte i Hongkong för att spionera på deltagarna. Han kunde fly med hjälp av Joe Higgins, som sitter Irlands parlament, och “Longhair”.
I Sverige ordnade Vänsterpartiet så att Zhang kunde vittna i en hearing i riksdagan. Nu kämpar Zhang för politisk asyl i Sverige.

Relaterade artiklar:
Zhang Shujie vittnade i riksdagen
GP om Zhangs protest i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.