torsdag 5 april 2012

Stoppa miljonvinsterna på vård av flyktingbarn

Mattias Bernhardsson (RS) frågar ut kommunalrådet om vinstuttag
från vård av ensamkommande flyktingbarn
PÅSKKRÖNIKA
Av Mattias Bernhardsson,
kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Många företag tjänar stora pengar på de ensamkommande flyktingbarnen. Ett 40-tal privata företag driver boenden för ensamkommande flyktingbarn. En ny granskning av SVT visar att en tredjedel av dem hade en vinstmarginal efter finansnetto på mer än 15 procent 2010. Bland företagen återfinns riskkapitalbolagen Carema, Attendo och Baggium.

En av dem som tjänat miljoner på flyktingbarn är socialdemokraten Jan Emanuel Johansson. I december 2010 plockade hans bolag, Folkhemmet Integration, ut sex miljoner kronor i aktieutdelning. Ur hela sin koncern av behandlingshem runt om i Sverige tog han ut 30 miljoner kronor i aktieutdelning. En tid senare sålde han verksamheten för 223 miljoner kronor.
– Det som är positivt med ett kapitalistiskt system är att det som säljer oftast är hyfsat bra, sa S-politikern Jan Emanuel Johansson i en intervju med Norrtelje Tidning.
Men vem håller med om det påståendet? Både Uppsala kommun och Socialstyrelsen har riktat hård kritik mot eftersatt underhåll, slitna lokaler och dålig bemanning vid Jälla ungdomshem där det bor 25 barn och ungdomar som flytt sina hemländer utan sina föräldrar. Kommunens enkät visar att mer än hälften inte känner sig trygga i sitt boende.

Många av barnen är traumatiserade av krig och behöver riktig vård av utbildad personal. Skattebetalarna betalar för denna enormt viktiga vård. Kommuner finansierar de privata vårdbolagen som i sin tur gör stora vinstuttag på bekostnad av verksamhet, utbildad personal och lokaler. Högerns ständiga mantra för att försvara både vinstuttag och nedskärningar i verksamheter, att 'pengar inte påverkar kvaliteten', avslöjas på nytt när var tredje skattekrona till Jälla ungdomshem gick till ren vinst i fickan på ägaren.

Kommunerna är inte bättre, oavsett om de är borgerligt eller socialdemokratiskt styrda. För två år sen tog jag debatten i Haninge kommunfullmäktige mot hur ägarkommunerna till 'Vårljus AB' lägger beslag på resurser som borde gått till vården av flyktingbarnen.
En del kommunägda vårdbolag har genom att enbart beställa transitboenden utan vård kunnat casha in uppemot 40 procent av pengarna de fått från Migrationsverket. Och ofta kan de politiker som sitter i bolagsstyrelserna passa på att ge sig själva en liten bonus som tack, utöver sina löner och arvoden från kommunen.
Att göra vinst på flyktingar är inget nytt. Hyresvärdar har låtit göra hyrespåslag för asylsökande och arbetsgivare låter flyktingar arbeta under slavliknande villkor. Samtidigt förnekas papperslösa flyktingar samma rätt till vård.

Att beskylla flyktingar för kommunernas dåliga ekonomi, eller samhällets för den delen, har inte bara varit ett av rasistiska Sverigedemokraternas huvudnummer, utan lika mycket har moderater och andra borgerliga politiker fört lögnen vidare för att försöka rentvå sig när det är dags för nedskärningar. Plundringen av vårdbolagen och vinsterna på flyktingbarnen som nu åter avslöjas visar hur snedvriden och falsk den debatten har varit. För i verkligheten är det de styrande politikerna och kapitalisterna som tillsammans är ansvariga för slakten av allas vår gemensamma välfärd och vård.

Det är dags att gå samman och kräva Välfärd utan vinst. Privatiserad vård måste återtas i offentlig ägo. Men vi måste också kräva att den vård och omsorg som bedrivs av kommuner och landsting ska rustas upp och stå under demokratisk kontroll av anställda, anhöriga och brukare.

Mattias Bernhardsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.