onsdag 25 april 2012

Asylrörelsen lanserar fackligt upprop mot tvångsutvisningar

Ezzat Dolatabadi
Asylrörelsen tar nu initiativ till ett fackligt upprop mot tvångsutvisningar av flyktingar. I uppropet nämns kampanjen för asyl åt Ezzat Dolatabadi, en facklig flykting från Iran, nu medlem svenska Byggnads. Det fackliga engagemanget i asylfrågan har tagit fart med kampanjen för Ezzat vilket framgår av de två artiklarna om hans fall i Kommunalarbetaren och Byggnadsarbetaren där aktiva i Asylrörelsen uttalar sig; Andisheh Alishahi från Iranska flyktingars riksförbund och Göran Gustavsson, aktiv kommunalare. Stöduttalande för Ezzat har antigats av Kommunals representantskap i Stockholm och nu av hela LO:s Stockholmsdistrikt.
Asylrörelsen i Stockholm uppmanar nu alla att sprida det upprop som lanseras mot tvångsutvisningarna så brett som möjligt inom fackföreningsrörelsen.

Uppropet:
”Vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar”
Vi fackliga som initierar detta upprop manar alla busschaufförer, piloter, kabin- och flygplatspersonal som lastare, flygtekniker m fl samt berörda klubbar inom Kommunal, Transport och Svenska pilotföreningen att ställa sig bakom. Uppropet är samtidigt en angelägenhet för hela fackföreningsrörelsen och öppet för alla fackliga medlemmar, medlemsorganisationer, avdelningar, klubbar etc att underteckna. Uppropet kommer att lämnas in till Migrationsverket och Migrationsministern.


Inget annat land har dömts så många gånger av FN:s tortyrkommitté, CAT, som Sverige. Ett av många exempel på utvisning till tortyr är när pastorn och regimkritikern Jean Kabuidibuidi utvisades till Kongo där han greps direkt och torterades i ett privat fängelse.
Sverige är ett av få länder som utvisar politiska flyktingar till Iran, den diktatur som avrättar flest människor i världen per capita. Många av de som utvisas till diktaturer är demokratikämpar, journalister, socialister och fackliga aktivister.
Trots välgrundade krav från EU-håll har Sverige har sagt nej till att tillåta oberoende observatörer ombord på flygplanen. Många flyktingar utsätts för våld av polisen under tvångsutvisningarna. De politiska flyktingar vars utvisning stoppats genom ingripanden från Asylrörelsens aktivister och passagerare har vittnat om hur de drogats ner, fastspänts med remmar, hand- och fotfängslats och misshandlats om de inte varit medgörliga i den transport de befarat skulle leda till fängelse och tortyr i hemlandet.
En asylaktivist rapporterade följande efter ett utvisningsförsök av den politiska flyktingen Ali Mansouri:
”När Ali började hyperventilera av skräck hotade polisen att lämna över honom till de iranska myndigheterna naken och att han då skulle behandlas därefter. Upprepade gånger försökte de droga honom... När Ali fördes vidare in i det civila passagerarplanet med destination Teheran bestämde sig Ali för att göra motstånd. Han visste vad alternativet var - Evin-fängelset eller offentlig avrättning genom hängning. Ali var belagd med hand- och fotfängsel och var fastspänd med remmar över smalben, lår och bröst. När han vägrade sitta ner i planet blev han påhoppad av fem poliser vilka t ex satt på honom och tryckte sina knän i hans rygg och nacke.... Till slut reste sig fler och fler passagerare upp i trots och vägrade sitta när de uppmanades. Flera i kabinpersonalen grät. Polisen använde mycket våld mot Ali men var ändå tvungna att avbryta deportationen.”

En annan asylrörelseaktivist rapporterade från utvisningsförsöket av den iranska demokratiaktivisten Hossein Jafar Ali Jasbi:
”Jasbi började göra motstånd inne på flyget. Han använde sin röst så högt han kunde. Två poliser satte sig på honom så han inte kunde skrika. Då visslande han så högt han kunde istället. Till slut beordrade piloten att polisen skulle ta Jasbi av planet.”

– Är det detta som nu väntar Ezzat Dolatabadi? Han tvingades fly i samband med att den iranska regimen stängde ner hans fackförening – många av hans vänner är idag fängslade eller avrättade. Idag är han ansluten till svenska Byggnadsarbetarförbundet. Nu har han fått avslag på sin asylansökan.
Vi som undertecknar detta upprop tar avstånd från att utvisa politiska och fackliga flyktingar. Vi anser dessutom att det inte ingår i vår arbetsbeskrivning att medverka vid tvångsutvisningar i sig, varken ur ett humant perspektiv eller ett arbetsmiljöperspektiv.
Initativtagare:
Göran Gustavsson
, för Asylrörelsen i Stockholm. Ledamot Kommunal Stockholms Läns representantskap och ersättare i LO-distriktets representantskap
Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud på Tyresögaraget.
Anders Finström, busschaufför, Söderhallen, Stockholm.
Sarbast Saieed, busschaufför, Frihamnen, Stockholm.

Maila era underskrifter till asylrorelsen.sthlm@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.