fredag 7 september 2012

Andra utvisningsförsöket av Siavash Rahimi har stoppats

Aktivister pratar med passagerare
Relaterat: SvD
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Polisens andra utvisningsförsök av tvåbarnspappan Siavash Rahimi (Läs om hans fall här) har stoppats. Polistransporten missade flyget som ett resultat av den aktion Asylrörelsen i Stockholm organiserade på Arlanda. 
I morse samlades flera grupper inom Asylrörelsen i Stockholm utanför Migrationsverkets kontor i Solna och höll protest och lämnade över protestbrev.

Ett brev mailades ut till samtliga anställda på Aero Nordic (Arlanda):
Stoppa utvisningen av Siavash Rahimi!
Sverige fortsätter att tvångsutvisa flyktingar till Iran, en av världens mest brutala diktaturer. Siavash Rahimi har fått avslag på sin asylansökan i Sverige och ska utvisas mot sin vilja idag kl 15.50 på QR090 Qatar Airlines via Doha. Detta trots att hans två döttrar, 6 och 18 år gamla, samt cancersjuka mor behöver honom i Sverige. De har permanent uppehållstillstånd sedan tidigare.
Asylrörelsen i Stockholm kommer att dela ut flygblad till alla passagerare och uppmana dem att stoppa utvisningen inne i planet, t ex genom att vägra sitta ner. Som anställda på flyget kan ni hjälpa till genom att kräva av polisen att de tar Siavash av flyget.
Vårt fackliga upprop 'vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar' har publicerats i de två största fackliga tidningarna, Arbetet och KA, responsen har varit bra! Uppropet har sedan tidigare antagits av Kommunal sektion 30, skyddsombuden på Nobinatrafiken och av Lärarförbundets avdelning i Boden. Fler och fler ställer sig bakom.

Med vänlig hälsning,
Mattias Bernhardsson, Asylrörelsen Stockholm

Uppropet:
http://www.ka.se/index.cfm?c=102789


På Arlanda sa många anställda, tekniker och vakter, att de stödde protesten. Många passagerare tog aktivisternas flygblad och sa att de skulle protestera inne på flyget.

Sex polis-piketer var tillkallade till Arlanda och transporten av Siavash från förvaret försenades av 'säkerhetsskäl'. När det stod klart att polisen missat flyget fördes han tillbaka till Märsta-förvaret.

Asylrörelsen i Stockholm uppmanar alla att vara beredda att rycka ut igen på kort varsel. Advokaten kommer lämna över en överklagan till Europadomstolen. Kampen för asyl fortsätter.

Ett stort tack riktas till Josefine Arenius för speciella insatser från håll och Jonas Bergström för speciella insatser på plats

/RS Haninge

Fakta om Asylrörelsen i Stockholm:
Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, 'Varken hora eller kuvad', Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister. Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 12 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien.

Ruben Derkert från Rättvisepartiet Socialisterna övertygar passagerare på Arlanda


Sara Nakhaei från Iranska Flyktingars Riksförbund talar vid Migrationsverkets kontor i Solna

Karim Shamohammadi från Riksförbundet Barnen Först


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.