tisdag 25 september 2012

Siavash Rahimi fri från förvaret och hoppas på snabbt beviljande av uppehållstillstånd

Av Michael Johansson
- - - - - - - - - - - - - - - -
Läs tidigare artiklar om Siavash-kampanjen på RS Haninge:
> Siavash Rahimi får ny prövning - kampen för asyl fortsätter
> Andra utvisningsförsöket av Siavash Rahimi har stoppats
> Siavsh Rahimi kvar på förvaret
> Utvisa inte Siavash Rahimi till den iranska diktaturen
Andra medier:
> Flyktingbloggen: Facklig kamp kan stoppa utvisningar
> Stockholm Fria: Utvisningen till Iran stoppades i sista stund
> Stockholm Fria: Asylrörelsen pressar flygbolag
- - - - - - - - - - - - - - - -

Siavash Rahimi
(Uppdatering 2012-10-09: Siavash får permanent uppehållstillstånd)

Siavash Rahimi har släppts från förvaret i Märsta efter att Migrationsdomstolen beviljat en ny prövning om uppehållstillstånd. Detta föregicks av tre veckors försök av polisen att tvångsdeportera Siavash - försök de fick avbyta som ett resultat av Asylrörelsens protester på Arlanda.

Domen kan läsas som skarp kritik av Migrationsverkets tidigare avslag och tvärtemot Migrationsverket anser domstolen att Siavashs konvertering till kristendomen liksom satellit tv‒sändningen av hans dop i Citykyrkan den 18 augusti 2012 utgör en ny omständighet som inte tidigare prövats. I Iran anses konvertering och propagerande för kristendomen vara ett brott som är belagt med dödsstraff, vilket domstolen styrker med flera landrapporter. Domstolen bedömer att en utvisning till Iran är förenat med sådana allvarliga risker för Siavash att det ska utgöra grund för uppehållstillstånd.

Siavash är glad och lättad över Migrationsdomstolens bedömning men samtidigt återhållsam då beslut om uppehållstillstånd låter vänta på sig:
- Jag har varit igenom så mycket under de här fem åren som asylsökande att först när jag har uppehållstillståndet i handen så kan jag släppa den tyngd som vilat på mina axlar. Men när vi fick beskedet och jag blev släppt från förvaret blev jag så glad, min familj och jag bara grät och grät, berättar Siavash.

Den 10 augusti tidigare i år blev Siavash satt i förvar i väntan på verkställande av utvisning. Den ständiga oron över att tvingas till Iran, slitas från sin familj och riskera fängelse och tortyr, manifesterades i hjärtklappningar, många tårar och sömnlösa nätter för Siavash.

- Det var fruktansvärt, verkligen fruktansvärt, säger Siavash.

Under tre fredagar har polisen velat utvisa Siavash men mött motstånd. Två gånger var det nära. Samtidigt samlade advokaten och Asylrörelsen Stockholm ihop material för den överklagan som domstolen nu bifallit.

- Annars hade jag kanske blivit torterad i Iran just nu istället, fruktar Siavash.

Siavash betonar att den kampanj som förts för honom varit en stor bidragande orsak till att både planerade utvisningsförsök stoppats och att beslut till slut ändrats. Familjen, barnen, Asylrörelsen Stockholm och enskilda privatpersoner har skickat brev till Migrationsverket, mailat och ringt flygbolag, deltagit i flygplansaktioner och skapat stor uppmärksamhet i sociala medier. Inte minst har stödet och kampanjen också inneburit en vetskap för Siavash att han inte står ensam mot ett inhumant asylsystem och därmed också funnit en styrka i att fortsätta kämpa för sina rättigheter.

- När jag först hamnade i förvaret fick jag panik, allt kändes hopplöst. Men sen fick jag kontakt med folk inom Asylrörelsen och deras hjälp tillsammans med mina barn och min familjs stöd har betytt allt för att jag ska orka. Jag begär inte mycket, bara att få känna mig trygg, få vara med min familj och gå till kyrkan. Nu hoppas jag bara att jag ska få mitt uppehållstillstånd så att jag äntligen kan börja mitt liv, säger Siavash.

Fakta om Asylrörelsen i Stockholm:
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, 'Varken hora eller kuvad', Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister. 
> Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 12 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.