söndag 16 september 2012

Fastighetshaj på djupt vatten

I marginalen
av Per Olsson

'Låt oss kapitalister sköta upprustningen av miljonprogrammet. Vi kan uppgradera allt', hävdade fastighets- och bostadshajen Roger Akelius i en debattartikel i Expressen den 28 augusti. Roger Akelius, som själv vill kalla sig entreprenör, är känd eller ökänd för mycket. Hans renoveringar brukar vara lika undermåliga som dyra. Om de någonsin blir färdiga vill säga.

Fråga hyresgästerna i exempelvis Västerhaninge. I våras hotade Hyresgästföreningen Akelius med tvångsförvaltning på grund av misskötsel av ombyggnad och förvaltning av bolagets (Akelius Fastigheter) 484 lägenheter i Västerhaninge. ”Hyresgäster bor i byggbråte. Ombyggnaden påbörjades i december 2009 och skulle egentligen vara klar i sommar, men ännu är inte en enda av de runt 60 huskropparna klara. I stället tror fastighetsbolaget på november”; rapporterade lokaltidningen Mitt i Haninge i juni. Och i tidningen ETC kunde man i augusti läsa om att i Salem har flera av Akelius hyresgäster larmat om: mögel, återkommande översvämningar i badrum och källarutrymmen, brist på värme i lägenheterna och sprickor i fasaden.
I Jönköping kritiserade Polismyndigheten Akelius för det skick det uthyrda polishuset befann sig i.
I Östersund har hyresärenden lämnats till Hyresnämnden på grund av Akelius höga krav.
 Chockhöjda hyror är något av Akelius kännemärke. ”Jag vill ha hyresgäster med feta plånböcker. Jag driver inga hjälpprojekt”, har Akelius själv sagt.

Innan Akelius lät kröna sig som fastighetskung var han skattesmitarnas egen brännvinsadvokat:
– Jag har inte tänkt på skatt sedan 1994, sa ha när han intervjuades i fjol i skatteparadiset Bahamas; det är där han bor huvuddelen av året.
På så sätt hamnar han så långt som möjligt från såväl hyresgäster som Skatteverk. Akelius Fastigheter ägs för övrigt av en Bahamasbaserad stiftelse, inrättad och kontrollerad av Roger Akelius. Nästan varje år ger han sig själv nära 1 000 miljoner kronor i aktieutdelning från sitt privata bolag, som sedan går till ett annat skatteparadis – Cypern.

Med en nettoförmögenhet på dryga 9 000 miljoner kronor anser han sig också ha råd att investera 1 500 miljoner kronor i lyxlägenheter i London. Var det inte han som skulle renovera miljonprogrammet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.