torsdag 27 september 2012

Flydde från Kina - Nu har Zhang Shujie fått asyl!

- - - - - - - - - - - - - - - -
Läs tidigare artiklar:
> Zhang Shujie och dissidenter protesterade mot kinesiska diktaturen under premiärministerns besök i Stockholm
> Zhang Shujie vittnade i riksdagen: "Jag greps av Kinas säkerhetspolis"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Zhang Shujie
Zhang Shujie är socialist, medlem i CWI  (socialistworld.net) och skribent för chinaworker.info. Han arresterades av statens säkerhetspolis 2011, då regeringen upptäckte hans politiska aktivism, men lyckades fly från Kina med hjälp av CWI. Han kom slutligen till Sverige där han idag fick det glädjande beskedet att han äntligen fått asyl. Flykten från Kina och kampen för asyl i Sverige har engagerat avgörande stöd och insatser från bl a Socialist Party:s (CWI Irland) parlamentsledamot Joe Higgins, Socialdemokratiska förbundets parlamentsledamot i Hong kong Leung Kwok-hung “Longhair", det svenska Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen och Rättvisepartiet Socialisterna.

Du har precis fått asyl i Sverige! Hur känns det?
– Det känns jättebra! Det har varit en väldigt lång väntan, och till slut fick jag äntligen asyl. Det är en stor lättnad. Jag skulle vilja tacka alla kamrater och vänner, tack för all hjälp jag har fått.
Varför var du tvungen att fly från Kina från första början?
– Polisen arresterade mig och höll kvar mig i nästan 30 timmar, utan sömn. De fortsatte sedan att övervaka och trakassera mig. De ville använda mig som spion för att övervaka CWI:s aktiviteter i Kina. Jag ville inte vara spion,  jag ville fortsätta att kämpa för arbetares rättigheter och socialism i Kina. Men omständigheterna gjorde det omöjligt för mig att vara kvar i Kina. Om polisen avslöjat att jag lurat dem, och bara låtsades samarbeta skulle jag sitta i fängelse nu. Tillslut gick de med på att skicka mig till Hong Kong, men istället för att rapportera tillbaka till dem kunde jag fly.

Så du bestämde dig för att lämna Kina?
– Ja. Jag skulle kunna fortsätta skriva artiklar och arbeta för tidningen Socialism och hemsidan chinaworker.info om jag flydde. Och jag skulle kunna fortsätta kämpa för arbetares rättigheter i andra länder samt få erfarenhet om hur man organiserar kampen från andra sektioner av CWI.

Hur kommer du att fortsätta kämpa för arbetares rättigheter, socialism och demokrati nu när du har fått asyl?
– Nu kan jag prata mer öppet om mig själv och vad jag gått igenom, och om situationen i Kina. För folket i Kina kan inte tala om det, på grund av förtrycket och censuren.
– Jag kommer också kunna ha fler möten och konferenser med socialister från andra länder, och jag kommer kunna få erfarenheter från dem. Jag kommer kunna hjälpa till att bygga CWI och socialistiska idéer. Nu när jag har asyl hoppas jag kunna resa.
– Arbetarkampen är internationell. Nu kan jag också fullt ut delta i kampen i Sverige, ta del av Rättvisepartiet Socialisternas erfarenheter och jobba lokalt.

Hur kan internationella solidaritetskampaner hjälpa arbetarkamper i Kina?
– Här i Sverige har vi till exempel nu en kampanj för Hualong-arbetarna i Taiwan. Och inte bara i Sverige, utan i många andra länder också. Hualong-arbetarna fick ett samtal från regimen som sa att de måste sluta med sin internationella solidaritetskampanj. Detta visar att regimen är pressad, tack vara arbetarnas internationella solidaritet. Samma gränsöverskridande stödkampanjer kan användas till stöd för arbetarkampen i Kina.
– Den kinesiska regimen har starka ekonomiska band till länderna i Väst, så internationella solidaritetskampanjen kan sätta en viss press på regimen. Kinesiska arbetare kan också bli uppmuntrade av internationell solidaritet och –kamp.

Hur ser framtiden ut för socialister, och framförallt CWI-anhängare, i den uppåtgående masskampen i Kina?
–I spåren på de växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna utbryter allt fler strider och protester. Många kan inte ens få jobb, eftersom att den kinesiska ekonomin bromsar in.
– Det är som i andra delar av världen; USA, Mellanöstern, Europa, där masskamp brutit ut som en reaktion på kapitalismens kris. Det är samma sak i Kina, fast skillnaden är att Kina är den globala kapitalismens största fabrik. 1,3 miljarder människor bor i landet, mer än hälften av dem bor inne i städerna. Det är världens största arbetarklass.
– För bara några dagar sedan var det ett upplopp på en av Foxconns fabriker (som tillverkar iPhone 5, reds anm). Tiotusentals arbetare jobbar där, det är en väldigt stor fabrik. Kravallerna startade när säkerhetsvakter misshandlade en arbetare. De andra arbetarna blev ursinniga och svarade med att ge sig på säkerhetsvakterna. Allt som allt var runt 2 000 arbetare involverade i vad som egentligen var en handling för att lära de brutala säkerhetsvakterna en läxa, och  det fortsatte i flera timmar. Arbetare blir regelbundet misshandlade av säkerhetsvakter och ledningen inom tillverkningsindustrin, så det kommer utan tvekan att ske nya strejker och upplopp.
– Vi kan också se kamp mot omfattande miljöförstöringar. Regimen beslagtar land från bönderna  med syfte att bygga hus och andra egendomar där. Vår uppgift är att försöka vinna över dessa kamprörelser till ett socialistiskt program .
– När vi ser tendenser till en revolutionär utveckling i Kina måste vi ingripa där. Vi måste försöka bygga ett massarbetarparti. Arbetare och ungdomar behöver sitt eget parti och ett socialistisk program som vapen i kampen. Våra supportrar har en väldigt viktig roll att spela i den tilltagande masskampen. Men de kommer också möta många utmaningar. Till exempel förekommer det anti-japanska demonstrationer runt hela Kina just nu, som en reaktion på att Japans regim och högernationalister gjort anspråk på öarna i Östkinesiska sjön. Några av dessa demonstrationer har väldigt varit nationalistiskt färgade, ibland även med inslag av rasism.  Det finns en stor ilska bland de kinesiska massorna, men vi måste visa massorna att nationalism och rasism inte är vägen framåt. Vi måste bekämpa militarism och imperialism – var det än kommer ifrån – med arbetarklassens internationalism och socialism. Så att vi alla kämpar mot de härskande 1 procenten, istället för att låta oss splittras.
– När revolutionen kommer till Kina kommer jag att vara med i den och kämpa! Under tiden kommer jag att göra mitt bästa för att härifrån Sverige stödja arbetarna och kampen för socialism i Kina och internationellt.

Intervju: Anna Löfgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.