tisdag 30 oktober 2012

Det kokar på skolorna

”Ni måste komma ut till Brandbergen, där kokar det”, var en av många kommentarer som mötte Rättvisepartiet Socialisterna under vår intensivvecka med skoltema. 1320 personer skrev på vår namninsamling för upprustning av skolan och ett 20-tal nya personer vill bli aktiva vilket gör att kampanjen fortsätter.

Skolkampen 2007 tvingade borgarna till reträtt. Nu behövs
ny rörelse för uprustning.
På gymnasieskolorna inspireras eleverna av skolstrejken på Globala gymnasiet och många höll med om att det behövs ett motstånd mot Björklunds klasskola. Det nya betygssystemet är inte populärt och yrkeseleverna är klart missnöjda med att de inte blir högskolebehöriga.

Mest explosivt är det i grundskolorna. Efter nedläggningen av två grundskolor, Klockarbergskolan och Jordbromalmsskolan, är det supertrångt på främst Brandbergsskolan och Söderbymalmsskolan dit de flesta barnen tryckts in. Lärare berättar hur de som höjer rösten mot missförhållanden hotas och tystas. Trots att kommunen har överskott tvingas skolorna ta itu med underskott och personal sägs upp. Turordningsreglerna förbigås för att ytterligare spara pengar.

Haninge har återigen lyckats placerar sig på botten (288:e plats av 290) av alla kommuner vad gäller Lärarförbundets ranking över lärartätheten – kommunen tycker inte att lärare är viktiga.
På Åbyskolan är situationen ohållbar. Tre andraklasser har slagits ihop till två. Lärarna mäktar inte med arbetsbördan och hoppar av. En av klasserna är inne på sin tredje lärare sedan terminsstart. På Lundaskolan har en grupp föräldrar bildat ett nätverk mot oacceptabla förhållanden. Det tas in vikarier som överhuvudtaget inte är lämpliga, våldssituationer har förekommit.

På den lilla Ornöskolan med 18 elever utsågs förra årets bästa pedagog i Haninge ­ – vilket helt motsäger kommunledningens policy att klasstorlekarna inte har någon som helst betydelse. Nu behövs dock fler elever till skolan så att den får vara kvar.
Att Haninge nu ger sig på förskolan med nya nedskärningar var det i sort sett inga föräldrar alls som kände till. Kommunen har i åtta år brutit mot lagen och låtit föräldrarna ta med sig blöjor till förskolan. När nu SKL har satt stopp för detta införs gratis blöjor men utan någon resursförstärkning. Det innebär att blöjorna måste betalas med neddragningar i verksamheten. Förskolepersonalen är helt villrådig hur de ska mäkta med.

Det är uppenbarligen dags för ett skoluppror i Haninge. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att samla alla intresserade vi träffat på för att planera fortsättningen.

Elin Gauffin
Relaterade artiklar:
> Högerpolitiken har skapat krisen i skolan
> RS ensam opposition mot borgarnas verklighetsfrånvända skolplan
> RS pressade borgarna om trängseln på Brandbergsskolan
> Stor seger för RS: Hård kritiserade betygsliknande omdömen avskaffas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.