söndag 21 oktober 2012

Och "fredspriset" går till...

I marginalen
Av Per Olsson

EU får Nobels fredspris 2012 för att i över sex decennier ha bidragit till fred och försoning, demokrati och mänskliga rättigheter. När den nyheten kablades ut var det nog fler än jag som trodde att det var ett skämt. Men Nobelkommittén i Oslo hade gjort det igen; gett fredspriset till den/de som minst förtjänar det.

Nobelkommittén har många gånger skjutit sig själv i foten, men frågan är om inte detta tar priset. Samtidigt som EU får fredspriset är man mitt uppe i ett oemotsvarat socialt krig mot Europas invånare. Över 25 miljoner människor går utan jobb till följd av det kriget. År 2010 levde totalt 116 miljoner, eller nästan var fjärde EU-medborgare, i risk för fattigdom eller social utestängning. Den siffran är högre nu.

När EU skulle mäkla fred i före detta Jugoslavien, i början av 1990-talet, resulterade ”fredsinsatserna” till att påskynda nedräkningen mot krig. Sedan slöt EU notoriskt upp bakom Natos bombningar av det forna Jugoslavien. (2011 gjorde man detsamma i Natokriget mot Libyen). Natobomberna mot Serbien 1999 ledde till den mest omfattande flyktingkatastrofen i Europa sedan andra världskrigets slut.

De allt högre murar som omger EU:s fort Europa stänger ute och skördar liv. ”Antalet migranter som dör under försök att nå Europa nådde förra året sin högsta nivå hittills. Totalt miste 1 500 människor livet vilket enligt FN:s flyktingorgan (UNHCR) gör fjolåret till det ’dödligaste’ sedan mätningarna började 2006”, rapporterade SR:s Ekot den 31 januari i år.

EU är inte de första krigshetsarna som har fått “fredpriset” utan man tillhör en klubb som bland annat inkluderar terroristen och Israels premiärmini­ster Menachem Begin (som var med i Sternligan som dödade Folke Bernadotte), Henry Kissinger (som under Vietnamkriget var president Nixons nationella säkerhetsrådgivare och sedan USA:s utrikesminister (han var också en av de som stod bakom Chilekuppen 1973) och 2009 gick priset till Barack Obama, samma år som han trappade upp kriget mot Afghanistan.

Vem eller vilka nominerade EU? Enligt egen utsago var det de svenska socialdemokraterna Jens Orback (generalsekreterare på Olof Palmes Internationella Center) och partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin. När dessa två inte svurmar för EU brukar de kampanja för att Sverige ska bli kvar med trupper i Afghanistan. Kanske de båda får ”fredspriset” nästa år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.