tisdag 16 oktober 2012

Stoppa chockhyreshöjningarna i Brandbergen och Västerhaninge

"Framtidens boende i Haninge" hette debattimman under gårdagens kommunfullmäktigemöte. Det är en viktig fråga för haningeborna. Och akut.
Lina Rigney
Thörnblom (RS)
Bostadsbolaget Akelius fortsätter driva igenom stora hyreshöjningar. Nu har hyresnämnden beslutat att de resterande fastigheterna i Västerhaninge (Ringvägen 19-27 och Bokstigen 1-7) - där det pågått social rensning i flera år - får en hyreshöjning på 7 procent.
Akelius förbereder också att höja hyrorna kraftigt i Brandbergen. Samtidigt plockar ägaren ut 900 miljoner kronor i vinst.
Borgarna ser inte den verkligheten. Detta märktes under debatten då de enbart ville tala i allmänna ord om nya bostadsområden, 'spännande och levande stadsbilder', cafér och butiker etc.

Här är en del av Rättvisepartiet Socialisternas Lina Rigney Thörnbloms anförande, som ingen ville ta replik på:
Det byggs inte nog med bostäder i landet, Stockholm eller i Haninge. Och framför allt byggs det inte tillräckligt med hyresrätter.
Ja, vi har t ex de nybyggda lägenheterna vid Poseidons torg. men för att få kontrakt där måste han ha en inkomst på ca 30 000 kronor per månad. Det är knappast något för unga, ensamstående föräldrar eller låginkomsttagare.
Att ha bostad är en rättighet enligt oss, men inte enligt alliansen (de borgerliga partierna och Miljöpartiet). På 20 år har 82 000 hyresrätter försvunnit i Stockholm. var fjärde person mellan 18-32 år bor hemma hos sina föräldrar. Det ökar trycket på Haninge i människor jakt på bostad.
Just nu finns det en ledig lägenhet på Haninge bostäders hemsida. Det är mellan 200 och 300 anmälningar på varje lägenhet. De privata bostadsbolagen har fyra lediga lägenheter just nu.
Akelius som kritiserades hårt för chockhyreshöjningar hymlar inte med att hyresrätter borde omvandlas till bostadsrätter. Det riskerar att leda till än färre hyresrätter i t ex Brandbergen där Akeliusäger en stor del av bostäderna.
Att äga sin bostad är inte ett alternativ för alla, långt ifrån. Den ekonomiska krisen närmar sig Sverige och bostadsbubblan är nu mer uppblåst här än den var på Irland då den brast där. Och vi vet hur det gick till.
Rättvisepartiet Socialisterna vill satsa på byggande där mark- och exploateringskostnader hålls ner till förmån för klimatsmarta lösningar och låga hyror.

Läs om förra bostadsdebatten i kommunfullmäktige:
Det behövs billga kommunala hyresrätter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.