tisdag 18 december 2012

Asylkampen 2012

Trots trenden bland media och politiker manifesteras solidaritet med flyktingar gång efter gång. I Bengtsfors skrev två tredjedelar av befolkningen på namninsamlingen för att familjen Ceman, som bott i Sverige i åtta år, skulle få stanna och hundratals demonstrerade för familjen den 10 november.
I Luleå har kommunledningen gått med på Rättvisepartiet Socialisternas förslag att försöka ta emot fler flyktingar.
Detta är viktiga motbilder när delar av högern försöker flytta fokus från människors behov av skydd till flyktingmottagandets kostnader (Läs: 'Krig tvingar fler på flykt - återinför rätten till asyl' av Per-Åke Westerlund och 'Högerns vägval i flyktingfrågan är falsk antirasism' av Mattias Bernhardsson).

Sanningen om tvångsutvisningarna är också en viktig motbild. Under året som gått har regeringen pumpat in mer pengar i deportationsapparaten. Fler polisen jagar flyktingar att låsas in på förvar och häkten medan kriminalvården får mer pengar för tvångstransporter. Migrationsverkets nya chef från i april är rekryterad från SÄPO.

Detta är också ett tecken på statens upptrappning för att möta motståndet mot de våldsamma och inhumana utvisningarna. Polisen svarar oftare blockader mot deportationerna med att pepparspraya och slå aktivister blodiga.
Demonstration för uppehållstillstånd
i Göteborg
När Asylrörelsen Borås försökte stoppa utvisningen av Farhad Hajizada till krigets Afghanistan körde polisen och kriminalvården rakt in i folkmassan med bil. Efter att Stefan Berg (Rättvisepartiet Socialisterna ordförande i Göteborg) kastats upp på motorhuven och överlevt en fler kilometer lång vansinnesfärd greps han av polis för ”störande av den allmänna ordningen” (Läs mer på RS Borås).
Det blir också vanligare att asylaktivister trakasseras (Polistrakasserier mot asylaktivist och RS-medlem), åtalas och döms i vad som närmast liknar politiska rättegångar (Asylaktivister dömda).

Men kamp lönar sig. I Göteborg har Rättvisepartiet Socialisterna genom kampanjer tillsammans med iranska flyktingar i gruppen 'Misstro oss inte' bidragit till 56 uppehållstillstånd.
Sara Nakhaei från Iranska flyktingars
riksförbund talar på demonstration
för att ge asyl åt Siavash Rahimi
Sverige är ett få länder som skickar politiska aktivister till Iran trots den överhängande risken att fängslas och avrättas. Asylrörelsen Stockholm har gång på gång under året tillsammans med vanliga passagerare lyckats stoppa flygningar av just politiska flyktingar från Iran (Läs mer om Mohammedreza Esfahani, Hossein Jafar Ali Jasbi, Ali Hodai och Siavash Rahimi).
Asylrörelsen Stockholm är ett nätverk av flera organisationer och enskilda aktivister som agerar genom allt från protester och direkt aktion till juridiskt (se inforutan längst ned).

Asylrörelsen Stockholm på
utbildningsdagar i Oslo
En av arbetsgrupperna inom Asylrörelsen Stockholm är den fackliga. Där kom initiativet till det fackliga uppropet, "Vi vägrar medverka vid tvångsutvisningar" (Läs uppropet i Kommunalarbetaren), som hittills har antagits av Kommunal sektion 30, Kommunals arbetsplatsombud på Nobinatrafiken, Lärarförbundets avdelning i Boden, Kommunals klubb i Hässelby-Vällingby och SEKO Post Skärholmen-Hägersten. Kommunal Stockholms län (representantskapet) har antagit ett uttalande mot medverkan vid tvångsutvisningar och hela LO Stockholm ett uttalande för att den fackliga och politiska flyktingen Ezzat Dolatabadi ska få asyl (Läs mer i Kommunalarbetaren och Byggnadsarbetaren).

En arbetsgrupp arbetar för asyl åt den sudanesiska människorättsaktivisten Ayman Amin (Läs mer på Flyktingbloggen) och en annan för asyl och upprättelse åt den syriske demokratikämpen Fares Mahmud som utvisades till tortyr. Fares utvisades medan syriska agenter med diplomatisk immunitet hotade aktivister från Asylrörelsen Stockholm på Arlanda. Fares var den sista att utvisas från Sverige till Syrien och kampanjen kring honom samt den starka opinionen bidrog till ett totalt utvisningsstopp till Syrien.

Kampen fortsätter 2013.

RS Haninge

Asylforum på Stockholm Pride
arrangerades av RFSL Newcomer,
Asylrörelsen Stockholm och
Varken hora eller kuvad
Läs mer på flyktingbloggen
FAKTA: Asylrörelsen i Stockholm
> Asylrörelsen i Stockholm är ett nätverk bestående av Iranska flyktingars riksorganisation och -förbund, Rättvisepartiet Socialisterna, 'Varken hora eller kuvad', Kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, Etiopiska flyktingföreningen, Riksförbundet Barnen Först, Casa Peru, Afghanska föreningen samt enskilda aktivister.
> Sedan maj 2011 har Asylrörelsen i Stockholm tillsammans med passagerare stoppat 9 deportationsförsök på Arlanda och drivit offentliga kampanjer som bidragit till uppehållstillstånd åt 14 politiska flyktingar från Iran samt ett stopp för utvisningar till Syrien. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.